Vytvořte si v zahradě kvetoucí koberec s polštářovitými trvalkami

Zahrada

Mnoho krásných rostlin v zahradě vám vydrží pouze dočasně, jsou jen sezónní a po roce je musíte obnovovat nebo nahradit jinými rostlinami. Pokud toužíte po stálých rostlinách, jistě sáhnete po trvalkách. K nejoblíbenějším zahradním rostlinkám tohoto druhu patří nižší trvalky, které tvoří velké husté koberce drobných květů. S těmito polštářky květů rozkvetou i vaše skalky, zídky i terasy. V době květu nejsou vidět ani lístky rostliny, vše je zakryto záplavou květů.

Kde vysazovat polštářovité trvalky

Často se můžete setkat s názorem, že polštářovité trvalky jsou vhodné jako náhražka trávníku, ale jejich využití je ve skutečnosti mnohem širší. Tyto rostliny se často vysazují na místech, kde trávník neprospívá buď pro nedostatek nebo přemíru slunce či malé množství živin. Jenže polštářovité trvalky se uplatňují i na místech, která je potřeba oživit ať již barvou květů nebo celkovou strukturou rostlin. Vzhledem k nenáročnosti jejich pěstování mohou pokrývat kamenité povrchy, schovávat staré zídky i vyplnit prostory mezi dlažbou. Nevadí jim ani sucho a stačí jim jen několik hodin slunečního svitu. Mohou zakrývat také nedostatky zahrady, lemovat cesty a chodníky nebo tvořit část sestavy rostlin pěstovaných v nádobách.

Jak se o rostliny starat

Polštářovité trvalky patří k nejméně náročným obyvatelům zahrad. Míra péče je minimální vzhledem k efektu, kterého díky těmto skromným rostlinkám dosáhnete. Půda nemusí být příliš výživná, je dobré, když je propustná, popřípadě písčitá. Po výsadbě je dobré dbát na vlhkost vhodnou pro zakořenění a ne příliš prudké slunce. Již narostlé koberce rostlinek je třeba po odkvětu pročistit a prostříhat. Některé výhonky mají již kořeny, ty je možno znovu vysadit. Pokud je koberec řídký a obsahuje holá místa, je vhodné rostliny vyjmout z půdy, rozdělit, ošetřit a znovu vysadit. V sezóně se vám pak odmění bohatstvím květů.

Nejznámější polštářovité trvalky

iberky

Snad nejznámějšími a u nás typickými polštářovitými trvalkami jsou tařičky. Ty ocení teplejší místa s dostatkem slunečního svitu a mírně propustnou vápenitou půdu s živinami. Za poskytnutou péči se vám odmění rychle se rozrůstajícím barevným kobercem květů, který vypadá velice efektně i jako převis. Tařičky pocházejí z čeledi brukvovitých a nabízejí celou barevnou škálu květů. Kvetou většinou od dubna do začátku června a jejich výška nepřesahuje 10 cm. Po odkvětu potřebují zakrátit. Jednoduché je i jejich množení – lze je řízkovat, dělit nebo vysévat.

Iberky jsou nejčastějšími kobercovými trvalkami s bílým květem. I iberky kvetou na jaře a popřípadě počátkem léta, ale tvoří keříky se zdřevnatělými stonky do výše 20 cm. Některé odrůdy mají květy lehce narůžovělé nebo fialové. Poté, co odpadnou květy, měl by se provádět šetrný řez. Mají raději slunečné stanoviště s výživnější půdou. Jsou celoročně zelené a namnožit je lze řízkováním.

Čeleď brukvovitých nabízí i další polštářovitou trvalku – huseník. Květy této rostliny jsou bílé nebo růžové. Huseník tvoří polštářovité útvary, které je potřeba pravidelně rozdělovat, nejčastěji po dvou letech, jinak se v nich začnou tvořit holá místa a polštáře se budou rozpadat. Žlutou barvu u kobercových trvalek zastupuje tařice, která nejlépe prospívá ve štěrbinách, skalkách nebo zídkách.

Úžasné koberce dokážou utvořit i některé druhy lomikamenů. Jejich květy zvláště vynikají, protože rostou na dlouhých stopkách. Po odkvětu je potřeba tyto stonky odstřihávat. Lomikameny se množí řízkováním, v době růstu uvítají jemné hnojení. Pak vytvoří krásné soudržné zelené kopečky z růžic, které vzájemně prorůstají. Rostou na mírnějším slunci i v polostínu. Květy bývají bílé, růžové nebo červené.

Nabídka polštářovitých trvalek je poměrně bohatá, stačí si správně vybrat a zvolit ty nejvhodnější pro vaše podmínky. Rozrostlé koberce květů, zelené polštáře a bohatě kvetoucí převisy se pak stanou trvalou a vysoce hodnocenou okrasou vaší zahrady.

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …