
Uvažujete-li o založení bylinkové zahrádky, určitě se mezi prvními rostlinami, na které zaměříte pozornost, objeví bazalka. Ta totiž není pouhým voňavým kořením, ale má ještě další ohromující vlastnosti – léčivé i tradiční symbolické. Tato královská bylina je známa již od dob starověkého Říma. Je nerozlučně spjata s citem lásky a ochranou člověka. Římané bazalku nazývali kořením lásky, jinde se snítky bazalky používaly jako zásnubní symbol, Indové bazalkou ochraňovali svá obydlí před zlými duchy a zemřelým zajišťovala bazalka umístěná na hrudi bezproblémový vstup do ráje. Vůně bazalky také odpuzuje hmyz. Afrodiziakální působení je bazalce také přisuzováno, ovšem spolehlivě prokázané jsou především její příznivé účinky na nervovou a trávicí soustavu.
Odkud bazalka přišla
Pravlastí bazalky je Indie a některé části Asie s tropickým podnebím. Zde se bazalka pěstuje stále a vydrží tu jako trvalka. Její obliba se v dávných dobách rozšířila do oblasti Egypta a zemí osídlených Římany. V Egyptě se používala i při mumifikaci a balzamování, v Indii při náboženských obřadech. Byla nezbytnou rostlinou ve starověkém lékařství a je také neodmyslitelnou součástí italské, středomořské, indonéské, thajské a vietnamské kuchyně. Bazalku je možno najít ve více než 150 různých odrůdách.
Jednoletá bylina i trvalka
V našich podmínkách se bazalka chová jako jednoletá rostlina. Většinou v kuchyni nevydrží přes zimu, ale její dobu sklizně lze prodlužovat přemisťováním na chodby nebo terasy. Jakmile začnou spodní části keříku dřevnatět, nebudou již listy tak kvalitní a využitelné. Pouze jeden druh bazalky vydrží delší dobu, ovšem i ten je nutno na zimu umístit do chráněných prostor, kde přezimuje. Bazalku lze pěstovat v květináči i truhlíku, může být umístěna na okenním parapetu nebo na balkonu nebo ve speciální nádobě na kuchyňské lince společně s dalšími bylinkami.
Bazalka v kuchyni
Ke kuchyňskému použití se hodí nejvíce čerstvé mladé lístky. Jsou aromatické a vůni uvolňují zvláště při sušení, takže se dají dobře uchovávat. Je nezbytná v italské i francouzské kuchyni, s oblibou těchto jídel došlo k nárůstu zájmu o bazalku i u nás. Středomořskou kuchyni si bez bazalky vůbec nelze představit – ať již čerstvé, sušené nebo jako pesta. V rajčatové omáčce se špagetami, na pizze, v salátech a dalším nepřeberném množství jídel je nepřekonatelná. Pro její použití platí jedna zásada – bazalku nikdy nevařte, jinak zničíte její vůni. Do jídla se přidává až těsně před dovařením.
Jak bazalku uchovávat
Bazalku je pro pozdější využití možno uchovávat různými způsoby. K nejčastějším patří sušení, kdy se šetrně sušené křehké lístky uchovávají ve sklenicích s těsnícím závitem, takže o svou vůni nepřijdou. Dáváte – li přednost čerstvým bazalkovým lístkům, můžete si je zamrazit nebo naložit do oleje. Pro zmrazení se užívají výhradně čerstvé lístky, poměrně oblíbené je i nakládání lístků do oleje. K tomu se využívá výhradně olivový olej. Stačí lístky uložit do sklenice a zalít dostatečnou vrstvou oleje, popřípadě ještě posypat tenkou vrstvou soli.
Každá rostlina vyžaduje péči
Rostlinky bazalky jsou běžně k dostání v obchodech, není však nad to, vypěstovat si vlastní rostliny od semínka. Do květináče nebo truhlíku nasypte kvalitní substrát. Zajistěte dobrý odtok přebytečné vody, bazalka nesnáší převlhčení. Zasejte semínka a lehce je zatlačte do půdy. Bazalka nesnáší přesazování, proto semínky šetřete. Zajistěte dostatek tepla, aby rostliny propívaly. Pokud chcete bazalku vysadit ven, počkejte až na opravu teplé počasí. Květy je potřeba zaštipovat, aby se keřík více větvil a nasazoval listy. Pak už jen můžete používat čerstvé lístky a uložit vlastnoručně vypěstovanou úrodu.
Zdroj obrázků: www.pixabay.com