Co potřebujete vědět o založení skalky

Zahrada

Máte na zahradě prázdný prostor a rádi byste ho vyplnili miniaturou horských masivů? Pak uvažujte o založení skalky. Není potřeba mít obavy, vytvoření skalky není složité, je však potřeba dodržet určité kroky a pravidla. Pak se skalka může stát skutečným klenotem vaší zahrady a místem, které přitáhne oči všech návštěv a bude předmětem obdivu sousedů. Pokud skalku správně umístíte a osadíte ji vybranými různými druhy rostlin, pokvete vám od časného jara až do podzimu a vy se z její krásy budete moci těšit dlouhá léta.

Dispozice zahrady a výběr terénu

Východiskem pro úspěšné založení skalky je výběr vhodného místa. Rozhlédněte se po zahradě, rozmyslete si, co byste kde chtěli pěstovat, a pokud máte na zahradě přirozený svah, dejte mu při založení skalky přednost – výsledek pak bude zcela přirozený. Nevyberte místo pod listnatými stromy – strávili byste pak mnoho času čištěním. Uvažte také, jaká půda se nachází na vámi zvoleném místě. Naprostá většina skalkových rostlin vyžaduje pro zdárný růst hrubší písčitou a dostatečně propustnou půdu. Ta by měla být zásaditá, pH lehce kyselé nebo neutrální. Myslete také na velikost skalky, péče o ni není úplně nenáročná, zvolte tedy tak velkou skalku, abyste jí mohli věnovat dostatek pozornosti.

Dejte přednost místním materiálům

Protože vhodnou skálu na zahradě pravděpodobně nenaleznete, budete si muset sehnat kameny. Začněte u takových, které patří do vaší lokality a budou tedy vypadat přirozeně. Skalka není mineralogická sbírka, takže nevadí, že kameny budou obyčejného vzhledu. Tím spíše zapadnou do okolí a budou působit přirozeně. Navíc počítejte s tím, že budete potřebovat opravdu velké množství kamenů různých velikostí, od velkých až po ty nejmenší.

Jak postupovat při vytváření základu skalky

Než začnete umisťovat kameny, upravte si terén. Je dobré vytvořit různé prohlubně, kopečky, terénní vlny a podobně. Na spodek skalky se používají největší kameny, na vrchol pak ty nejmenší. Kameny se pokládají větší plochou navrch, aby se spodní plocha zaryla a byla chráněna před vymýváním a posuny. Kameny umisťujte tak, aby byly více než polovinou v zemi. Štěrbiny mezi kameny je potřeba vysypat zeminou a do nich se pak vysazují rostliny. Podle druhu vybraných rostlin ponechávejte dostatek prostoru pro jejich další růst. Aby se skalka dobře udržovala, vyplatí se vytvořit chodníčky z plochých kamenů. Velice hezky vypadají kameny s mechem nebo omšelé, dokonale zapadají do okolí.

Jaké rostliny do skalky vybrat

Máte připravenou skalku, ale stále váháte, jaké rostliny do ní zakoupit? Dobrou volbou pro nerozhodnuté jsou skalničky s šedozelenými nebo chlupatými listy, léčivé a voňavé bylinky, které lze využít i v kuchyni. Kvetoucí rostliny a jejich umístění si je potřeba důkladně promyslet a rozvrhnout, abyste si zajistili barevný koberec po většinu roku. O všech skalničkách však musíte vědět, jaké podmínky vyžadují, jinak byste se bohatých květenství nemuseli dočkat. Navíc skalničky z teplých krajin mohou v našich podmínkách vymrzat. Zasazené rostliny se mulčují, nepoužívá se však kůrový mulč. Za ideální materiál je považován štěrk, který nemá žádný vliv na pH půdy a příliš se v něm nedaří plevelům.

Vyberte si různé druhy skalniček

Kupujte výhradně silné a zdravé rostliny s kořenovým balem. Každá skalka potřebuje své konkrétní rostliny podle podmínek, které jim poskytuje. Silný sluneční svit uvítají například mateřídoušky, lomikameny, tařice, rozchodníky, rozrazily, netřesky nebo nízké kobercové trvalky. V polostínu prospívají trávničky, zběhovce, hosty, petrklíče, kandíky, dlužichy a další. Vysloveně suchá stanoviště potřebují kostřavy, karafiáty, hlaváčky, lomikameny, opuncie i jiné.

Voda do skalky patří

V původní vlasti skalniček – alpinek, tedy v oblasti Alp, je vysoká vzdušná vlhkost i časté deště a protékají zde různé horské potůčky, popřípadě se tu nacházejí ledovcová jezírka. O vodu skalničky nemají nouzi, proto jsou některé druhy na zavlažování náročnější. Voda je tedy se skalkou spjata, a pokud nějakou vodní plochu do skalky nezačleníte, budete určité druhy rostlin muset častěji zalévat. Voda ve skalce vytváří neopakovatelný estetický dojem, ať se již jedná o malé jezírko nebo potůček. Vybudovat malé jezírko není nic obtížného, pokud byste si na ně netroufali, lze se poradit s odborníky.

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …