Tymián – přírodní lék, který si můžete sami vypěstovat

Bylinky

Tymián je rostlina s dlouhou historií a mnoha možnostmi využití. Oblíbenou bylinou je již od středověku, kdy nesměl chybět v bylinkových zahrádkách a domácích kuchyních. Tymián lze nalézt i jako volně rostoucí rostlinu v přírodě, lemuje cesty, tvoří koberce porostu na loukách a často se objevuje i na okraji lesů. V zahradě se z něj dá vypěstovat i nižší kompaktní živý plot. Rostlina patří do čeledi hluchavkovitých, název pocházející z řečtiny byl symbolem pro sílu, odvahu či duši.

Rostlina s dlouhou historií

Málokterá bylina měla v dávné historii tak široké využití jako právě tymián. Již starověcí Egypťané využívali tymián jako důležitou složku při balzamování, Řekové ho přidávali do regeneračních koupelí a také místo kadidla při chrámových obřadech, Římané k nakládání sýrů a jako aromatickou složku různých druhů alkoholu. O tymiánu se ve svých dílech zmiňoval i Hippokrates, především kvůli léčivým účinkům na nemoci dýchacího ústrojí a také jeho využití jako koření v kuchyni. Obecně se tymián považoval za přírodní antibiotikum. K čištění ran se používá v některých oblastech dodnes, většinou ve směsi s olivovým olejem.

Tymián v lékárně i v kuchyni

Magická rostlina nebo koření? Již ve vzdálené minulosti byl tymián používán při kuchyňské úpravě a dochucování pokrmů. Zvláště oceňován byl při vaření jemných omáček, pro přidání do pokrmů se drtil a míchal se solí. V některých zemích se využíval také při konzervování a nakládání masa. Rostlině byly přisuzovány i magické vlastnosti, tymián se přidával do nakuřovacích přípravků a také do magických nápojů s posilujícími a povzbuzujícími účinky. Údajně pomáhal i při zahánění nočních můr a po požití měl také umožňovat spatření nadpřirozených bytostí. Tymiánové kytičky patřily i k ozdobám šlechtičen, které je nosily připnuté na šatech a darovali je rytířům, chystajícím se na křižácká tažení.

Široké spektrum léčivých účinků

Jako léčivka je tymián známý hlavně svými silnými antibiotickými účinky. Je jedním z uznávaných přírodních prostředků a používá se také k odstraňování plísní, bakterií a parazitů střev, jako dezinfekce a antiseptikum. Působí i při léčení dýchacích cest, především při černém kašli, astmatu, bronchitidě nebo angíně. Jako léčivku ho ocení i lidé s chudokrevností, revmatismem nebo cukrovkou. Tymián bývá často přidáván i do bylinkových polštářů, působí jako relaxační a antidepresivní činidlo. Tymián by však neměly používat těhotné ženy nebo matky, které kojí.

Koření mnoha kuchyní

S tymiánem se setkáváme v mnoha národních kuchyních. Rozhodně nesmí chybět v typických pokrmech francouzské, středomořské, mexické nebo španělské kuchyně. Je obsažen také v provensálském koření, likérech nebo v koření na pizzu, kde se míchá s bazalkou a oreganem. Tymiánem se dochucují luštěninové pokrmy, pečené či uzené maso a další jídla. Použijete – li tymián sušený, přidejte ho již na začátku vaření, aby se jeho aroma stihlo uvolnit. Čerstvou bylinu můžete použít kdykoli v průběhu vaření.

Tymián nevyžaduje zvláštní péči

Tymián si můžete vypěstovat jak doma v kuchyni, tak na zahradě. Nejčastěji se rostlinky pěstují ze semen. Začíná se březnovým nebo dubnovým výsevem do pařeniště. Semínka potřebují dostatek světla, proto se nezasypávají, pouze jemně zatlačují. Koncem května nebo začátkem června se rostlinky přesazují na záhon, půda by měla být kamenitá nebo písčitá a místo s dostatkem slunce, ale chráněné před větrem. Zalévejte pouze mírně, ale pravidelně. Nehnojte, přemíra živin způsobuje ztrátu aromatu. Pro pěstování v interiéru platí stejná pravidla, důležité je umístění na světle a udržování teploty kolem 15 stupňů Celsia.

Na zpracování a uskladnění záleží

Chcete si udělat zásobu sušeného tymiánu? Ideální dobou pro sklizeň je období sucha a polední hodiny. Rostlina by měla být před plným květem, seřezávají se pouze nedřevnaté části. Při pravidelném ořezávání je rostlinka hustší. Nařezané větvičky se suší ve svazcích nebo malých vrstvách, místo pro sušení musí být stinné a vzdušné. Usušené bylinky se skladují v nádobách se vzduchotěsnými uzávěry. Chcete – li si uchovat čerstvé bylinky, můžete tymián zmrazit. Čerstvě uřezané větvičky se umístí do plastové nádobky nebo mikroténového sáčku a vloží se do mrazničky. Pokud chcete zcela čerstvé rostlinky, můžete je umístit do chladničky v uzavřené plastové nádobě, kde vám vydrží přibližně 10 dní.

avokaco
Zahrada
Oblíbené avokádo si můžete vypěstovat sami

Avokádo je již několik let hitem ve zdravém stravování. To má velice dobrý důvod – avokádo je ovoce, které obsahuje obrovské množství prospěšných látek a zdravého tuku. Je zdrojem bílkovin, vitamínů a také minerálů. Avokádo neboli hruškovec přelahodný se řadí k tzv. superpotravinám. Plod avokáda bývá temně zelený, někdy nahnědlý až …

meloun
Zahrada
Vypěstujte si vlastní melouny

I když melouny nepatří k nenáročným plodinám a pěstování melounů v Čechách nebylo donedávna příliš rozšířené, změna klimatických podmínek a horká léta umožňují jejich vysazení i u nás. Není tedy důvod, proč byste si toto subtropické ovoce nemohli vypěstovat i na své zahrádce. Stačí zajistit dostatek tepla, živin a vláhy a úspěch …

sklaka
Zahrada
Jak vybudovat skalku, která bude předmětem obdivu okolí

Máte v zahradě svah, nevyužitý rohový prostor nebo zkrátka prázdné místo na okraji zahrady? Využijte dobu dovolených a pusťte se do budování skalky. Ta se může stát právě tím kusem zahrady, ke kterému se bude každý otáčet a který přitáhne zrak všech návštěvníků i kolemjdoucích. Nemusíte mít obavy, že byste zahradní …