S červenou řepou lze očistit a regenerovat organismus

Ostatní

Máte pocity únavy, nespokojenosti a trpíte sníženou odolností organizmu? Vašemu tělu něco schází? Není vždy nutné používat doplňky stravy, zkuste dát přednost přírodním prostředkům. K regeneraci a detoxikaci organizmu dobře poslouží červená řepa, jejíž účinky jsou známé již z doby antického Říma. Červená řepa se u nás pěstuje a je běžně dostupná, přesto se málo využívá jako jídlo i jako lék. Proč bychom se na tuto celosvětově známou zeleninu měli zaměřit?

Oceňte velké množství léčivých účinků

Červená řepa není jen potravina, je prospěšná i našemu zdraví. Tato zelenina je zásaditá, oslabí viry i bakterie a účinkuje i na mykózy. Má vysoký obsah selenu a tělu prospěšných minerálů. Působí jako antioxidant a dokáže odstraňovat volné radikály, proto bývá používána i jako prevence proti vzniku rakoviny. Celkově dokáže posílit imunitu. Zlepšuje stav vlasů a nehtů, přispívá k obnově buněk a dokáže zpomalovat stárnutí, obsahuje totiž i velké množství křemíku. Je zdrojem mnoha vitamínů a kyseliny listové. Působí i protiskleroticky, pozitivně ovlivňuje také nervy, oběhovou soustavu a tvorbu inzulinu. Navíc podporuje funkce trávicího traktu a je močopudná. Zbavuje tělo škodlivých látek, vylučuje sůl, čistí krev a upravuje hladinu cholesterolu.

Jak konzumovat červenou řepu

Běžně dostupné druhy červené řepy bývají výrazně červeně zabarvené, bulvy mohou být kulaté, oválné či špičaté. V obchodě jsou k dostání bulvy v syrovém stavu, okrájené a zavařené do folie nebo ve sklenicích již zpracované a zavařené v nálevu. Cenově patří červená řepa k nejlevnějším druhům zeleniny. Z červené řepy se připravuje šťáva, různé druhy salátů, vařená se používá v polévkách, pomazánkách nebo zapékaných jídlech. Bulvy se mohou i péci, zavařovat nebo sušit na prášek užívaný k dobarvení potravin.

Červená řepa v syrovém stavu

Šťáva, která se lisuje z bulvy červené řepy, má vysoce detoxikační účinky. Je dobré užívat ji naředěnou, příliš velké množství syrové koncentrované šťávy nemusí zvládnout zpracovat játra a mohly by následovat mírné zdravotní obtíže. Ze syrové řepy se připravují i chutné saláty, většinou se v nich řepa kombinuje s dalšími druhy zeleniny a pochutinami, například mrkví, křenem nebo sýry. Takový salát výrazně posílí imunitu, jeho pravidelná konzumace je vhodná například v chřipkových obdobích. Mnoho podob využití syrové červené řepy lze nalézt ve vegetariánských a raw receptech.

Vařená a pečená červená řepa

Protože červená řepa má v syrovém stavu pro někoho příliš výraznou chuť, dává se často přednost vařené nebo pečené řepě. Vařenou potkáte například v klasickém boršči, ale lze ji najít i v jiných polévkách. Pomazánce zas řepa dodá sladkou chuť, zapečená se sýrem také nemá konkurenci. Pro nemocné je vhodná polévka připravená čistě z červené řepy, která organizmus povzbudí a prohřeje. I vařená nebo pečená řepa je velice chutná a hlavně zdravá.

Jak červenou řepu správně zpracovávat

Pro zachování všech cenných látek v červené řepě je důležité, aby byla šetrným způsobem zpracována. Pokud se vaří vcelku, vkládá se do již vařící osolené vody a musí být celá ponořená. Vaří se déle než hodinu a až poté se kontroluje pomocí vidličky, zda je bulva uvařená. Sůl pomůže zafixovat minerály. Další úprava pak záleží na tom, co máte s řepou v úmyslu dělat. Řepu můžete i usušit a rozemlít na prášek, který budete do pokrmů přidávat na dobarvení. V této formě je potlačena vlastní chuť řepy, která nemusí být každému příjemná, ale blahodárné účinky zůstávají.

Kdy červenou řepu zařazovat do jídelníčku

Jestliže chcete červenou řepu zapojit do jídelníčku tak, aby přispívala k očistě, regeneraci nebo hubnutí, je vhodné konzumovat ji denně po dobu alespoň jednoho týdne. Konzumace je možná v syrové i vařené podobě. K tomu si můžete dopřát 150 ml šťávy z červené řepy, ideálně s jinou šťávou z ovoce. Nemocní by měli s červenou řepou začínat pomaleji a množství postupně navyšovat, aby se neobjevily komplikace jako rýma, bolesti hlavy a podobně. Velmi zdravé jsou nápoje z červené řepy, které pomáhají čistit krev, povzbuzují krevní oběh a zpevňují cévy a žíly, fungují jako prevence rakoviny, podporují činnost jater nebo mohou posloužit k celkové detoxikaci organizm

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokojové rostliny
Jak se efektivně zbavit mšic

Jakmile na rostlinách v bytě nebo na zahradě zjistíte výskyt mšic, jsou vaše pěstitelské úspěchy vážně ohroženy. Pokud včas nezareagujete, může tento drobný hmyz způsobit velmi vážné škody a o rostliny někdy i přijdete. Mšice se v našich klimatických podmínkách vyskytují velice často. Najdete je na nejrůznějších druzích rostlin. Nejsou pouhými parazity, …

Bylinky
Jaké bylinky sbírat a jak je zpracovávat

S končícím jarem a počátkem léta se blíží i doba, která je rájem pro milovníky bylinek. V tomto čase totiž přichází ideální termín pro sklizení a následné zpracování mnoha bylinek. Těch si pak budete moci dopřávat i v dalších ročních obdobích a budete je mít stále po ruce, ať již v sušené nebo zmražené …

Zahrada
Petúnie – zářivé letničky v truhlíku

Milujete truhlíky plné pestrých květů, které budou odolávat nepřízni počasí a vydrží kvést po celé léto? Vyzdobte své balkony, terasy, okna i zahradní zákoutí petúniemi. Tyto jednoletky dokážou vytvořit i z jedné rostliny velké trsy a budou stále tvořit nové květy, takže osazené nádoby budou vždy nabízet výrazné barvy a potěší …