Máte pocit, že vaše jídlo na talíři by mohlo být mnohem pestřejší a poutavější? Barvy vašich pokrmů jsou jednotvárné a nudné a vy byste tuto skutečnost chtěli změnit a přitom udělat i něco pro své zdraví? Pak se nechte inspirovat a doplňte své kulinářské výtvory květy z vaší zahrádky, louky nebo lesa. Nemusíte se obávat, jedlé květy dnes najdete na talířích mnoha vynikajících restaurací. Nejsou však pouhou dekorací, okouzlí vás také originální vůní a dodají vašim jídlům neobvyklou chuť. Mohou být jemné a aromatické, lehoučce štiplavé nebo nahořklé. Barev i chutí je bezpočet a vybírat můžete zcela podle svého vkusu.
Jedlé květy mají dlouhou tradici
I když vám to nebude tak připadat, jedlé květy nejsou žádná novinka. Znali je už naši předkové, kteří využívali výhonky i květy některých rostlin k ochucení a obohacení potravy. Květy nebyly jen ozdobou slavnostních stolů, ale i přísadou nejrůznějších likérů a tajemných elixírů. Jako ozdoba a dochucovadlo byly květy používány již ve staré Číně, Řecku, Římě i Indii. K této tradici se současné kulinářské umění vrací. Jedlé květy nejsou jen krásné, ale zvyšují požitek ze stolování a mají příznivý vliv na duševní stav člověka. Pokud budete květiny sbírat v přírodě, budete zároveň relaxovat, posilovat tělo a dopřejete odpočinek svému organizmu i duši.
Ne všechny rostliny jsou jedlé
Pokud se rozhodnete používat jedlé květy, mějte na paměti, že pro zdobení pokrmů a konzumaci se nehodí všechny květy, které se vám líbí. Jedlé květy je nutno znát a vyhnout se rostlinám, které jsou jedovaté, z nějakého důvodu nepoživatelné nebo příliš hořké. Vhodné nejsou ani ty, které byly ošetřené chemickými prostředky. Vždy vyzkoušejte menší množství květů, abyste se ujistili, že na ně nejste alergičtí. Jedlým květinám by se měli vyhýbat ti lidé, kteří mají alergii na pyl.
Kde sehnat jedlé květy?
Rozhodli jste se používat jedlé květy, ale nevíte, kde je pořídit? Jednou z možností je tyto květy koupit, to ovšem není tak zábavné, i když se tak vyhnete riziku použití nevhodných rostlin. Prodejci, kteří jedlé květiny nabízejí, mohou ve většině případů doložit, že tyto květiny nebyly chemicky ošetřeny a jsou zcela zdravé. Pěstování nebo sběr květů jsou sice levnější, budete muset pravidla dodržovat sami a při sběru kontrolovat, zda vyrostly v odpovídajícím prostředí. Tyto ozdoby talířů můžete pěstovat i doma v květináčích, třeba za oknem.
Které květy použít na ozdobu či jako ochucovadlo
Univerzální rostlinou, kterou lze využít snad všude, tedy i na talíři, je levandule. Léčivka, základ mnoha parfémů i okrasná rostlina v sušených vazbách ozdobí i vaše jídlo. Může být součástí a kořením pečiva, drobné fialové kvítky pak zkrášlí a dodají chuť cukrovinkám a dezertům. Podobně lze použít také hluchavky, třeba v kombinaci s různými druhy máty. Do salátu a slaných jídel se hodí třeba květy měsíčku. Ty působí proti účinkům volných radikálů a mají příznivý vliv na trávení. Ozdobnou klasikou jsou květy macešek, které se hodí především do studené kuchyně. Kromě krásného vzhledu jsou také mírným afrodiziakem. Květy je vhodné na talíři doplnit např. bylinkami, které si můžete snadno vypěstovat.
Klasické květy v kuchyni
Tradičně se v kuchyni používá sedmikráska, setkáte se s ní například v salátech, koktejlech či zmrzlině. Vylepší vám dýchání a bude se vám lépe trávit. Léčivé fialky se uplatňují v bonbonech, dají se kandovat a působí proti nejrůznějším zánětům. Ke slanému i sladkému se hodí květy begonie, květy cuket lze zase nadívat nebo obalovat a smažit. Královna květin, růže, vyniká i v kulinářství. Vůně i barva dokáže rozzářit i fádní pokrmy. Karafiáty působí příznivě na nervy, velmi chutné jsou chryzantémy. V kuchyni lze dobře využít i lichořeřišnici, afrikán, prvosenky a také hloh, který pomáhá při vysokém krevním tlaku.