Rýmovník pro zdraví i do kuchyně

Bylinky

Trpíte častým nachlazením, kašlem a rýmou? Nejste příznivci nejrůznějších prášků a umělých sirupů na léčení těchto problémů a uvítali byste přírodní léčbu? Pak se seznamte s rýmovníkem, aromatickou rostlinou zvláštní vůně a širokým spektrem účinků. Můžete si ho lehce vypěstovat sami doma, protože velice lehce zakoření a nevyžaduje zvláštní péči. Oceníte nejen jeho svěží přitažlivý vzhled a vůni, ale také to, že odpuzuje hmyz a některé domácí mazlíčky, například kočky.

Australská rostlina u nás rychle zdomácněla

Rýmovník se k nám dostal z Austrálie a zdomácněl i na dalších kontinentech. Pochází z rodu Plectranthus a z čeledi hluchavkovitých stejně jako známá molice. V  původním domově roste jako keř s výškou kolem 1 metru, kvete fialovými nebo namodralými květy. Listy mají vejčitý tvar a rostou velmi hustě. U nás je však rýmovník znám spíše jako pokojová rostlina, která nesnese větší mráz, proto se nedoporučuje jeho pěstování ve venkovním prostředí. Pro zvláštní vůni se mu říká také kubánské oregano nebo mexický eukalyptus. Voní trochu po mentolu, kafru a lehce i po meduňce.

Pro léčení i do kuchyně

Rýmovník patří k léčivým a současně jedlým rostlinám. Čaj z něj zklidňuje bolesti hlavy, mírní nachlazení a rýmu, pomáhá při astmatu, střevních, žaludečních a trávicích problémech, odpuzuje i střevní parazity. Účinnými látkami jsou vonné silice, vitamíny A, C a omega-6 mastné kyseliny. Poslouží vám především listy. Lze ho využít i v kuchyni jako koření pro dochucení pokrmů. Můžete jím nahradit šalvěj a přidat ho ke zvěřině, paštikám nebo těžším masům. Pikantní chuť dodává také marinádám a ceněný je i při grilování. Rýmovníkem dokořeníte i zeleninu a polévky. Listy nesušte, tento proces je u rýmovníku málo účinný a většinou se nepodaří.

Jak rýmovník užívat

Léčivých vlastností bylinky rýmovníku lze využívat různými způsoby. Nejjednodušší je utržení, lámání a drcení listů a čichání k nim. To je prospěšné pro astmatiky i při problémech s dýcháním a při onemocnění dýchacích cest. Pravidelné inhalování je obecně zdraví velice prospěšné. Další možností je vnitřní užití – listy lze žvýkat, připravit z nich čaj nebo sirup. Ty je pak možno použít při horečkách nebo obtížích způsobených ekzémy nebo hmyzím štípnutím. Rýmovník je prospěšný i při detoxikaci organizmu, jako prostředek proti stresu a při psychických potížích. Specifická vůně odhání hmyz a při uložení listů v šatníku se vám v něm určit nezabydlí moli.

Domácí pěstování není nijak složité

Chcete, aby se vám doma lépe dýchalo? Pořiďte si vlastní rýmovník! Tuto u nás pokojovou rostlinu vypěstujete poměrně snadno. Pozor si musíte dát pouze na prudké slunce nebo mráz. Namnožit rostliny lze pomocí řízkování nebo výhonků, rychlý růst vám zajistí bohatou sklizeň listů. I když rýmovník nemá rád prudké sluneční paprsky, vyžaduje dostatek světla, proto mu svědčí umístění na západním nebo východním okně. Rostlinám zajistěte také dostatečné teplo a chraňte je před průvanem, ten jim opravdu nesvědčí. Prospívat bude při normální pokojové teplotě, ale dejte pozor při zimním větrání, aby vám rýmovník nenastydl, nezežloutl a nezačal uvadat.

Jak o rýmovník pečovat

Rýmovník uvítá dobře propustnou zeminu, tu zajistíte trochou písku v substrátu a dobře propustným květináčem. Prospívá mu také pravidelné hnojení, ideálně biologickým hnojivem. Pozor při zalévání, rostlina je citlivá na přelití. Sucho rýmovníku škodí méně než přílišná vlhkost. V zimním období je dobré zálivku omezit a snížit teplotu v místnosti nebo rýmovník přesunout. Občas je potřeba zaštipovat výhony, rostlina tak bude hustší a vytvoří korunu. Stejným způsobem naložte s květy, aby se rýmovník zbytečně nevysiloval a vy jste doma měli bohatou dekorativní i užitečnou rostlinu.

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dýně hokaido
Zdraví
Dýně oceníte na zahradě i v kuchyni

S koncem srpna přichází doba, kdy je možno začít se sklizní dýní – zeleniny, která ještě stále není plně doceňovaná. Její pěstování je nenáročné, má velký zdravotní přínos a nabízí celou paletu možností, co z ní v kuchyni připravit. Jakou dýni si vyberete? Jak dýně úspěšně pěstovat a jak se dají jednotlivé druhy …

Lichořeřišnice
Zdraví
Lichořeřišnice – pro radost i pro zdraví

Lichořeřišnice je rostlina, kterou známe především z balkonů, teras, zahrádek či parků. V současnosti již není tak rozšířená, což je škoda, protože se nejedná pouze o okrasnou bylinu, ale také o léčivku. Většina odrůd lichořeřišnice je jednoletá, ale existují i vytrvalé druhy. Původem je z Jižní Ameriky, po Kolumbových výpravách se rozšířila i …

Bylinky
Jaké bylinky sbírat a jak je zpracovávat

S končícím jarem a počátkem léta se blíží i doba, která je rájem pro milovníky bylinek. V tomto čase totiž přichází ideální termín pro sklizení a následné zpracování mnoha bylinek. Těch si pak budete moci dopřávat i v dalších ročních obdobích a budete je mít stále po ruce, ať již v sušené nebo zmražené …