Při správném skladování vám zelenina i ovoce vydrží celou zimu

Ostatní

Chtěli byste, aby vám vypěstované ovoce a zelenina vydržely po co nejdelší dobu v čerstvém stavu a zachovaly si co nejvíce živin? Pak musíte dodržet několik pravidel, díky kterým se vaše výpěstky nebudou rychle kazit a udrží si své výživové hodnoty. Jak se tedy má zelenina a ovoce správně skladovat?

Skladování začíná již při sklizni

U zdravého ovoce a zeleniny, které chcete udržet v čerstvém stavu, je potřeba dbát na dobu zralosti a s jednotlivými kusy citlivě zacházet. U otlačených nebo narušených produktů lze očekávat rychlý nastup hniloby a plísně. Vyřaďte ovoce i zeleninu napadené chorobami a škůdci, kusy s deformacemi, otlaky nebo skvrnami hniloby. Poškozené výpěstky se nejen samy znehodnotí, ale budou příčinou rychlého nakažení ostatních kusů, takže můžete přijít o celou uloženou sklizeň. Pro skladování a ukládání vybírejte odolné odrůdy a sezónní výpěstky, ty mívají nejdelší trvanlivost.

Skladovací prostory mají zásadní důležitost

Je více možností, jak ovoce nebo zeleninu uskladnit a záleží na vás, abyste vybrali tu správnou pro každý druh produktů. Vybírat lze mezi suchými, chladnými, mrazicími nebo chlazenými prostory. Jako suché uskladnění se označuje umístění ovoce nebo zeleniny v místnosti s nízkou vlhkostí a pokojovou teplotou. Zde se dá skladovat pouze krátkodobě, ovoce a zelenina tu nevydrží dlouho. V takovém prostředí umístěte potraviny určené k rychlé spotřebě nebo v sušené podobě. V chladném prostoru, kde se ovoce a zelenina skladují nejčastěji, je nižší teplota, kolem 12 stupňů. Udržuje se tu také vyšší vlhkost a je tady minimum světla. Takovou místností bývá sklep nebo podzemní komora. Chlazený a mrazicí prostor najdete v každé lednici. Nezapomínejte na to, že chlazené ovoce a zelenina musejí být rychle spotřebovány a že tento způsob skladování se nehodí pro všechny druhy potravin.

Čistota je základ

Ať si vyberete kteroukoli z možností skladování, čistota bude vždy základem úspěchu. Tuto zásadu dodržujte již při sklizni, použité nářadí a koše nebo nádoby, do kterých výpěstky umístíte, musejí být čisté a hladké, aby nedošlo k poškození nebo nakažení produktů určených k uskladnění. Vyčistit a vydezinfikovat je nutné i prostory, které poslouží jako sklad, a také nádoby pro umístění jednotlivých kusů ovoce a zeleniny. Samotný sklad by měl být lehce větratelný, ovšem s možností úplného utěsnění, aby jej bylo možné ochránit například před mrazem nebo vniknutím škůdců.

V čem skladovat ovoce a zeleninu?

Nejčastěji používanými skladovacími nádobami jsou tradičně bedýnky, krabice a přepravky z různých materiálů. Mohou být dřevěné i plastové, ale neuzavřené a dobře větratelné. V papírových krabicích hrozí příliš vysoká vlhkost a rychlé zkažení skladovaných potravin. Platí zde zásada neskladovat jednotlivé bedýnky nebo přepravky na sobě a jednotlivé kusy skladovaných produktů na sebe nevrstvit. Pro mražení je potřeba ovoce i zeleninu upravit pro spotřebu a zabalit do sáčků nebo plastových nádob. Poté, co potraviny rozmrazíte, je potřeba je ještě tepelně upravit.

Ovoce potřebuje vlastní prostor a pravidelnou kontrolu

Ovoce by se mělo skladovat jinde, než ostatní produkty, protože přejímá cizí vůně a lehce se nakazí plísní. Především jablka a hrušky se ukládají zvlášť, nejčastěji ve vzdušných bedničkách ve sklepech. Uskladněné ovoce vyžaduje pravidelnou kontrolu, ideálně jednou za týden. Plody, které hnijí nebo jsou jinak napadené, je nutné bez váhání odstranit. Peckoviny, maliny, borůvky nebo jahody je nejlepší umýt, osušit a zamrazit. Banánům chlad neprospívá, citrusy naopak vydrží déle v lednici.

I skladování zeleniny má svá pravidla

I když skladování zeleniny je o něco jednodušší než uložení ovoce, je přesto nutno dodržet několik pravidel. Většina zeleniny vyžaduje suché prostředí a nižší teplotu, ideálně i minimum světla. Mrkev, petržel, celer, zkrátka kořenová zelenina uvítá uložení do bedničky s pískem nebo rašelinou a vydrží tak celou zimu. Pokud chcete skladovat přes zimu česnek, je potřeba ho nechat, před uskladněním, důkladně vyschnout. Česnek poté skladujte na suchém a vzdušném místě, v nádobě z PVC s uzavíratelným poklopem.

Některé druhy zeleniny přežijí i zimu na zahradě. Do mrazů vydrží například růžičková kapusta, pastinák nebo pór, po mrazu je chutnější třeba kadeřávek a další druhy. Každá zelenina má trochu odlišné požadavky, ale když základní pravidla dodržíte, můžete se z čerstvého ovoce a zeleniny radovat celou zimu.

 

Přečtěte si také článek o tom, jak správně sadit ovocné stromy.

 

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Bylinky
S pěstováním zeleniny začněte již v březnu

Pro správného zahrádkáře rozhodně neplatí úsloví „Březen, za kamna vlezem“. V tuto dobu totiž začíná příprava na budoucí sezónu a tu rozhodně nepodcení nikdo, kdo chce sklidit co nejkvalitnější výpěstky v odpovídajícím množství. Na sázení je nutno se důkladně přichystat, pořadí prací si musíte dobře promyslet, a odpovídající péči bude potřebovat i …

Ostatní
Aloe vera – jak pěstovat a používat malý přírodní zázrak

Aloe vera – jedna z mála rostlin, která člověku slouží již několik tisíciletí nejen jako dekorace, ale také jako důležitá léčivka. Její význam v současnosti ještě stoupá a je nezbytnou součástí mnoha výrobků farmaceutického, kosmetického, potravinářského průmyslu i domácí medicíny. Spektrum jejích účinků je nepopiratelné, každého zájemce jistě potěší i to, že …

Zahrada
Jak si zkrášlit zahradní pergolu? Vysaďte vhodné popínavé rostliny

Během posledních let se zahradní pergoly staly skutečným hitem. Zdobí zahrady a prostory kolem lidských domovů, kteří si v jejím příjemném stínu dají rádi kávu po náročné práci na zahrádce, grilují s přáteli nebo si při sklence vína povídají s partnerem. Pergoly však nejsou záležitostí jen posledních let, stály důstojně …