Důkladným odstraněním plevele získáte krásnou terasu i chodník

Zahrada

Vybudovali jste krásnou terasu, vytvořili dokonalý chodník podle svých představ, ale celkový dojem začíná po nějaké době narušovat plevel, prorůstající ze spár mezi dlaždicemi nebo jinými nášlapnými plochami? Zkusili jste nechtěnou zeleň odstranit, ale ta brzy vyrostla znovu? Způsobů, jak se takového vetřelce zbavit je mnoho, některé z nich jsou však příliš namáhavé a málo účinné. Můžete vyzkoušet jak tradiční prostředky, tak ty nejmodernější – záleží zcela na vás, jakou cestu si k ošetření chodníku nebo terasy zvolíte. Chemické prostředky působí dokonale, pokud však nechcete chemii používat, zvolíte pravděpodobně některý z tradičních mechanických způsobů odstranění plevele.

Kartáčování je klasikou

Osvědčený, i když fyzicky náročnější způsob pro odstraňování plevele z dlažby je kartáčování. Nejvhodnější je začít preventivně již na jaře, dokud plevel nestačí narůst. Hrubý nebo drátěný kartáč na násadě dokáže divy a plevel ze spár dokonale odstraní. Navíc dokáže vyčistit i zašlé dlaždice. Tuto činnost je však potřeba provádět v pravidelných intervalech, vzrostlý plevel již není možno tímto způsobem odstranit. Práci usnadní i déšť, který provlhčí půdu a plevel se dá lehce vytáhnout. Kartáčováním se však zbavíte i pískové výplně ve spárách, takže ji musíte doplňovat, jinak už nebude kartáčování efektivní. Na větší ploše se navíc jedná o fyzicky náročnou práci.

Pískování není trvalé řešení

Majitelé zámkové dlažby či ozdobných dlaždic často sázejí na důkladné vysypání spár pískem. Sice tak zčásti zabrání růstu plevele, ale účinné je pouze tehdy, má – li dlažba dobře připravený podklad. To znamená, že celá plocha byla důkladně zbavena všech plevelových kořínků a oddenků a upravena tak, aby plevel zdola neprorůstal. Písek je potřeba pravidelně doplňovat. Písek se časem smísí s půdou, ta se provzdušní a zlehčí, což některým druhům plevelů vyhovuje. Pak už nepomůže ani vyšší vrstva písku nebo úprava hrubým koštětem, plevel se sice poškodí, ale neodstraní ani nezničí.

Pára vysoké teploty dokáže s plevelem zatočit

K nejúčinnějším, i když poněkud nákladným prostředkům patří využití páry z parního čističe nebo parní pistole. Rostliny plevele páru o vysoké teplotě nesnesou a při opakovaném použití uhynou. To však neplatí pro rozrostlé trsy plevel, ty je potřeba odstranit ručně – to však po napaření není problém, kořeny ve spárách již pevně nedrží. Musíte však počítat s vyšší spotřebou energie a náklady na pořízení vhodného přístroje. Tento způsob je ekologický a přístroj pracující na principu páry lze využít i při jiných úklidových pracích.

Zdroj: www.postrikovac.cz

Horkovzdušná pistole nebo vypalovač plevele?

Máte doma horkovzdušnou pistoli? I s tou se lze zbavit plevele z mezer mezi dlaždicemi bez větší námahy, ale hrozí zde nebezpečí požáru a příliš vysoká teplota může způsobit popraskání dlažby. Proto je vhodnější pořídit si speciální vypalovač plevele, který vám také ušetří námahu i energii a je zcela bezpečný. Můžete si vybrat mezi variantou na elektřinu nebo plyn. Nespornou výhodou je i to, že vypalovač můžete cíleně zaměřit, takže žár bude směřovat pouze do mezery a nehrozí poškození chodníku.

Tradiční babské rady mohou být problematické

Většina klasických domácích prostředků, s jejichž pomocí se plevele rostoucího ve spárách zbavíte, funguje na principu změny prostředí na takové, ve kterém se nechtěným rostlinám nebude dařit. Většinou se však neodstraní kořeny, takže plevel po nějaké době znovu vyrazí a proceduru je nutné opakovat. Použití těchto metod však může být nepříjemné, neestetické nebo způsobovat problémy jiného charakteru. Vařící voda, například slitá po vaření brambor, těstovin, rýže i jiných potravin sice při opakovaném použití plevel zlikviduje, dlažba však může popraskat a vzhled se rozhodně nezlepší. Jarová nebo mýdlová voda je sice účinná, ale při použití dochází ke znečištění životního prostředí. Na dlažbu nebo chodník nepatří ani sůl a už vůbec ne ve směsi s octem a prostředkem na mytí nádobí. Efektu dosáhnete i rozprašováním lihu, kterým však můžete ublížit domácím mazlíčkům. Proto většina majitelů dlažby nebo chodníků volí speciální chemické prostředky, které jsou pro tyto účely schválené, nebo náročnější mechanickou cestu.

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …