I na jaře vyžaduje vaše zahrada přiměřenou péči

Zahrada

Když zima končí, příroda se probouzí a vše se začíná chystat na další sezónu, je nejvyšší čas začít na zahrádce s jarními pracemi. Není jich málo, ale když vše stihnete včas, zahrada se vám bude odměňovat po celý rok jak krásnými květy a svěží zelení, tak množstvím chutných výpěstků. Vysazujte nové keře a stromky, vysaďte květiny, zeleninu a voňavé bylinky, věnujte pozornost půdě i trávníku. Je doba prořezávání, tvarování, hnojení a začíná nekonečný boj s plevelem. Pokud se do jarních prací pustíte sami, prospějete nejen zahradě, ale i vlastnímu zdraví – posílíte svaly, váš mozek bude relaxovat a zlepší se vám i nálada, takže se můžete vyhnout jarní únavě.

Přichází čas výsadby nových stromků i keřů

Jaro je ideální dobou pro vysazení ovocných stromů, především meruněk a různých druhů broskvoní. Pospíšit si musí každý, kdo zakoupil sazenice, které nemají kořenový bal. Již na konci března a na začátku dubna přichází řada na okrasné keře i stromky, hlavně listnáče.  Také vinná réva a ořešáky prospívají po vysazení v tomto čase nejlépe. Dubnovými nováčky na zahradě bývají jehličnany a stálezelené dřeviny. Ještě před samotnou výsadbou je nutno důkladně zkontrolovat a upravit sazenice. Úprava spočívá především ve zkrácení kořenů a větví, stromek pak lépe roste. I půda pro výsadbu potřebuje vylepšit, zkypřit a okopat i okolí, u stávajících stromů alespoň lehce okopejte okolí kmene. Také keře, které jsou citlivější na chlad, či některé popínavky uvítají jarní termín sázení. Nezapomeňte na maliny, jahody a borůvky a samozřejmě také na živé ploty.

Stromy potřebují dostatek živin

K jaru na zahradě neodmyslitelně patří také úprava půdy. Zvláště ovocné stromky, od kterých budete v dalších letech očekávat bohatou úrodu, potřebují dodat dostatek živin, aby byly silné a odolné. Nejlepší volbou je hnojení  – buď přímo uleželým hnojem nebo kompostem. Patřičnou vlhkost zajistí stromkům pokrytí půdy v okolí kmene některou z organických látek. Hnojit nebývá nutné každý rok, četnost se řídí druhem půdy. Většinou stačí hnojení ob jeden rok, lehké a písčité půdy vyžadují hnojení častější. Nemáte – li organické hnojivo, můžete použít hnojiva minerální, ovšem pouze na povrchu a ne k čerstvě vysazeným stromkům.

Zdroj: www.pixabay.com

Nezapomeňte také na záhonky

Jednou z prvních jarních prací, do které se můžeme pustit hned po roztátí sněhu a proschnutí půdy, je příprava záhonů. Těm musíte věnovat patřičnou péči v dostatečném předstihu ještě před výsadbou. Začněte kypřením půdy a odstraněním prvního klíčícího plevele. V pletí plevele pravidelně pokračujte, zamezíte tak jeho množení. Půdu na záhonech vždy uhrabte. Již v březnu začněte s výsevem semen na květinové záhony. O něco později lze sázet hlízy, cibulky a trvalky, popřípadě nenáročné a odolné letničky. O vaši péči se na jaře přihlásí i růže. Zbavte je zimního obalu, při teplejším počasí můžete začít s prořezáváním a odstraňte suché a poškozené větve. Na sázení růží už musí být půda zcela rozmrzlá.

Vysaďte také zeleninu a bylinky

V jarním období je nutno myslet i na zeleninu. S výsevem odolnějších druhů se začíná nejdříve ve fóliovnících nebo pařeništích. U semen je potřeba dbát na dostatečné mezery mezi budoucími rostlinami. Zeleninu, která zůstala na záhonech přes zimu, požaduje přihnojení a začátkem dubna sklizení. Přímo na záhony lze vysévat kořenovou zeleninu, hrách, ředkvičky, pórek, zelí, špenát a další plodiny. Se sázením cibule se vyplatí počkat na příznivé teplejší počasí. Pozornost věnujte i bylinkové zahrádce. Vlastní pažitka, petržel, máta, tymián, rozmarýn, oregano, bazalka a další bylinky vypěstované na vlastní zahradě mají neodolatelnou vůni a v kuchyni je určitě oceníte.

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …