Březen je časem pro výsadbu i řez ovocných stromů

Zahrada

Jaro je ta správná doba, kdy byste se měli zaměřit také na ovocné stromy. Ideálním měsícem, ve kterém se musíte zamyslet nad vysazením nových stromků a prořezáním či postřikem těch stávajících, je právě březen. I když ještě místy leží sníh a slunce nehřeje pravidelně, ovocné stromy již vyžadují vaši péči. Je mnoho úkonů, které musíte provést, aby vás pak stromky odměnily bohatou úrodou a vzhlednými plody. Navíc jim tak pomůžete k dobré kondici a zvýšíte jejich odolnost. Pravidelný prořez a postřik jsou zárukou zdravých dřevin, které vám budou přinášet jen radost.

Výsadba ovocných stromů má svá pravidla

Při výsadbě ovocných stromů je potřeba provést určité úkony a postupovat po jednotlivých krocích. Zakoupenou dřevinu nejdříve zbavte obalu. Prohlédněte větve, a pokud jsou příliš dlouhé, zastřihněte je na dvě až tři očka. Dbejte na to, aby očko na konci bylo natočeno směrem ven, jinak by vám vznikala příliš hustá koruna. Jsou – li řezy velké, použijte na ně stromový balzám. Zkrátit potřebují i kořeny, stačí 2 až 4 cm. Viditelně poškozené kořeny odstraňte. Kořenovou část lze na několik hodin ponořit do vody. Dopředu si připravte dostatečně velkou jámu, můžete do ní přidat vyzrálý kompost či tablety nebo granule hnojiva. Dřevinu umístěte do jámy tak, aby část kmene se štěpem zůstala nad zemí. Můžete také přimísit kvalitnější zeminu. Kořeny pak zasypte, utěsněte a dostatečně zalijte. Na závěr umístěte opěrný kůl a stromek připevněte.

Proč je nutné prořezávat ovocné stromy

Není vám jasné, proč je potřeba ovocné stromy pravidelně prořezávat? Listy i plody potřebují dostatečné množství světla, které se k nim dostane pouze tehdy, je – li koruna stromu otevřená. Plody stromů s hustou neošetřovanou korunou nejsou patřičně sladké a chutné. Řez je důležitý i pro zdraví plodů, jinak riskujete napadení strupovitostí, hnilobou nebo houbami. Plody jsou pak zdravé, napadení je minimální. Prořezáním se dřeviny rychleji zbavují vlhkosti a zárodky chorob se nestihnou rozšířit. Usměrňuje se také růst, upravuje se výška a stromky jsou stabilnější. Pravidelný prořez navíc zpomalí proces stárnutí dřevin.

Březen je ideální dobou pro většinu řezů

Budete-li prořezávat, je potřeba začít ještě před definitivním příchodem jara, pak už budou dřeviny plné mízy. V řezu vám v tomto období nebudou překážet listy a práce tak bude snadnější. Kromě řezu prováděného při výsadbě, který se dělá pouze jednou, je březen ideální obou pro další druh řezů. K vybudování silné korun je u mladých stromků nutno provádět výchovný řez. Větve, které ponesou plody, se upravují tvarovacím řezem. Každý rok se dělá udržovací řez, sloužící k provzdušnění a usnadňující přístup světla při zachování dostatečné stability koruny stromku. U dosud neprořezávaných stromů nebo tam, kde je potřeba prosvětlit korunu stromu, se provádí zmlazovací řez.

Jak postupovat při prořezávání

Při řezu postupujte citlivě, aby rána byla co nejmenší. Rychlému hojení pomůže řez co nejblíže kmeni nebo hlavní větvi. V místě tzv. větevního kroužku se totiž nachází nejvíce dělivého pletiva, které napomůže velmi rychlému uzavření rány. Nenechávejte po řezu žádné pahýly, ty bývají příčinou nehojících se poškození nebo onemocnění. Řez by měl být šikmý. Seříznutý vršek stromu nebo větve je nutné ještě ošetřit stromovým balzámem či štěpařským voskem. Pokud budete prořezávat starší hustě zarostlý strom, neodstraňujte všechny přebytečné výhony najednou – rozdělte si práci na více sezón, jedná se přece jen o větší zásah a mohli byste stromu vzít příliš mnoho energie.

 

Pravý čas na jarní postřik

Ještě před plným vegetačním obdobím, tedy v březnu, přichází pravá doba pro postřik ovocných dřevin. Zlikvidujete tak přezimující škůdce, zárodky a vajíčka housenek, můr, mšic a dalšího škodlivého hmyzu. Vybírejte olejovité přípravky, které brání škůdcům v dýchání a zbytek vyřídí látky v přípravcích obsažené. Postřik neprovádějte za mrazu, nebo pokud by ještě mráz mohl přijít, za deště nebo větru a začněte s ním jedině tehdy, mají – li stromy jen pupeny nebo poupata. Ošetřit musíte celý strom. Teploty pro postřik by neměly být nižší než 6 stupňů Celsia, aby strom nebyl poškozen a postřik měl očekávaný účinek.

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zahrada
1
Skleník, fóliovník nebo pařeniště?

Každý zahrádkář, který se chce pochlubit bohatou úrodou plodin milujících teplo, si bude muset sazenice rostlin předpěstovat. K tomu účelu slouží skleníky fóliovníky či pařeniště. Pokud pěstujete větší množství rostlin a současně si chcete pořídit choulostivější rostliny, které budou muset v chráněném prostředí přečkat svůj celý životní cyklus, určitě pro vás bude …

Zahrada
Vypěstovat si vlastní rajčata zvládne každý zájemce

Máte už dost nevýrazné chuti rajčat kupovaných v zimním období v nejrůznějších obchodech? Toužíte po neopakovatelné vůni a nasládlé příchuti, kterou mají rajčata nerychlená a dozrávající ve skutečných slunečních paprscích? Vypěstujte si vlastní rajčata! Kromě báječného kulinářského prožitku získáte také značné množství užitečných vitamínů – například vitamíny C, E, B, PP a …

Zahrada
Péče o živý plot nemusí být náročná

Nelíbí se vám klasický tyčkový plot nebo jeho zděná varianta, a uvítali byte raději oplocení bližší přírodě? Pak je pro vás tím pravým živý plot. Někteří lidé se obávají náročného sázení a následné péče, ale když si vše dobře promyslíte a zvolíte vhodné rostliny, nebudete mít s pravidelnou údržbou plotu žádné …