Přesazení zajistí pokojovým rostlinám přirozenou krásu po celý rok

Bydlení

S jarními dny přichází ten pravý čas, kdy bychom měli zajistit úspěšnou sezónu i našim pokojovým rostlinám. Jestliže máte pocit, že barva listů vašich pokojovek již není tak výrazná, rostliny ztrácejí listy a nerostou nebo mají kořeny na povrchu zeminy, je nejvyšší čas pro zlepšení podmínek pomocí přesazení. Rostliny tak získají možnost k rozšíření kořenové soustavy, substrát bude obsahovat mnohem více vyživujících složek a rostliny přestanou strádat a znovu ožijí. Ideální dobou je právě předjaří a jaro, kdy se rostliny probouzejí po zimní stagnaci a připravují se k dalšímu růstu.

Proč přesazovat právě na jaře

Proč je jaro nejvhodnějším obdobím pro přesazování? Pokojové rostliny jsou většinou zvyklé na jiné teplotní a světelné poměry, než jaké panují u nás. Od podzimu do jara nemají pokojovky takové množství světla, na jaké by měly být ze své domoviny zvyklé. Proto jsou slabší a vytahují se za světlem. Listy i stonky natahují vody, jejich stavba není dostatečně silná a jsou křehké. Často také opadávají listy a rostlina mění barvu. Proto je při přesazování potřeba postupovat opatrně, vybrat vhodný květináč a zeminu a přemístění provést co nejšetrněji v období vegetačního klidu. Tím jsou i u pokojových rostlin právě jarní měsíce.


Zdroj: www.pixabay.com

Jak vybrat vhodný květináč

Nejste si jisti, jak by měl vypadat nový květináč a jakou by měl mít velikost? Ideální květináče jsou takové, přes jejichž povrch může rostlina dýchat. Nový obal by neměl být o mnoho větší, než ten původní. Pokud by byl výrazně větší, hrozilo by, že rostlině bude růst především kořenová soustava a nebudou se dobře vyvíjet listy ani květy. Podle druhu rostliny je nutné zvolit vyšší nebo nižší, širokou nebo úzkou nádobu. Jak nádoby z plastu tak nádoby z hlíny musí mít na spodní straně odtokový otvor, aby přebytečná voda mohla odtékat do misky. Bez možnosti odtoku dojde brzy k zahnívání kořenů a rostlina po nějaké době zajde.

Na volbě substrátu záleží

Nabídka nejrůznějších druhů zeminy je velmi bohatá, základní druhy najdete v každém hobbymarketu, bohatý výběr nabízejí zahradnictví a také květinářství. Většinou vybíráme substrát pro pokojové rostliny, který je vhodný především pro pokojové rostliny ozdobné květem, rostliny, jejichž krása je založena spíše na listech, uvítají spíše zeminu určenou zeleným rostlinám. Svůj speciální substrát vyžadují i sukulenty a kaktusy. Rašelinová zemina je typická nízkým obsahem výživových látek, ale dokáže výborně zadržovat vodu. Hrubá struktura jiných typů substrátů má dostatek živin, ale voda jimi rychle prosakuje a odtéká.

U nově pořízených rostlin je přesazení nezbytné

Na jaře často dokupujeme nové pokojové rostliny, u kterých musíme s rychlým přesazením počítat. Rostliny na prodej bývají umístěny v menších plastových obalech a v lehké půdě s vysokým obsahem rašeliny. Tyto podmínky by jí neumožnily ideální růst. Vyberte vhodnou velikost květináče a zeminu podle druhu pokojovky, abyste zajistili dostatečnou výživu. Přesazené rostlině zajistěte také optimální množství vláhy a světla. Nikdy nepoužívejte půdu nakopanou na zahradě, nemívá dostatek živin a může obsahovat velké množství plísní nebo choroboplodných zárodků.


Zdroj: www.pixabay.com

Jak přesazovat

Při přesazování je nutné dodržet určitá pravidla a postup. Nejdříve rostlinu prohlédněte, zda není napadená škůdci nebo nějakou nemocí. Pak ji důkladně zalijte. Připravte si nový květináč a na jeho dno umístěte drenážní vrstvu. Tu může tvořit písek, úlomky keramiky nebo keramzit. Pokojovku velmi opatrně vyprostěte ze starého květináče. Pokud to nejde, květináč rozbijte nebo rozřízněte tak, abyste neporušili kořeny. Zeminu příliš neoklepávejte, prohlédněte kořeny a případné oschlé nebo uhnilé opatrně odstraňte. Přesazovanou rostlinu pak posaďte na drenáž a postupně obsypávejte novou zeminou. Tu umačkávejte. Dosypte do stejné výše, v jaké byla rostlina původně zasazená. Nechte dostatek místa pro zálivku.

I po přesazení potřebují pokojové rostliny dostatečnou péči

Přesazením péče o rostlinu nekončí. Pozornost je nutno věnovat i zeleným částem, především listům a větvičkám. Suché listy odstraňte a vytáhlé větvičky zkraťte. Zajistěte dostatek světla, ale ne přímé slunce a pravidelnou zálivku, rosení rostlin si můžete zjednodušit ručním postřikovačem.  Ochraňujte je také před výkyvy teplot a průvanem. Pokojové rostliny potřebují i pravidelné hnojení, ovšem nejdříve pět týdnů po přesazení. Do té doby čerpají výživu z čerstvé zeminy. Ideálním intervalem pro hnojen

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

tepelné čerpadlo
Bydlení
Jaká je návratnost tepelného čerpadla?

Kompenzace investice do tepelného čerpadla trvá v průměru 5 až 15 let. To je velmi dobrý výsledek ve srovnání s konvenčními způsoby vytápění. Jak minimalizovat návratnost investice do tepelného čerpadla? Záleží např. na typu zařízení, které používáme. Návratnost investice do tepelného čerpadla – na typu záleží Existují různé typy tepelných …