Péče o živý plot nemusí být náročná

Zahrada

Nelíbí se vám klasický tyčkový plot nebo jeho zděná varianta, a uvítali byte raději oplocení bližší přírodě? Pak je pro vás tím pravým živý plot. Někteří lidé se obávají náročného sázení a následné péče, ale když si vše dobře promyslíte a zvolíte vhodné rostliny, nebudete mít s pravidelnou údržbou plotu žádné starosti. Jaro je jedním z vhodných období, kdy se živé ploty vysazují. Rozhodnete-li se pro jehličnany nebo stálezelené listnáče, je ideální dobou pro výsadbu konec dubna nebo pozdní léto.

Živý plot pro ochranu i okrasu

Živý plot bude vyžadovat určité náklady, a proto byste neměli myslet pouze na jeho praktickou stránku, ale také na estetickou funkci. Podle typu stavby, ke které bude plot patřit, vybíráme typ i dřeviny. K luxusnější vile můžete zvolit upravený tvarovaný plot z méně obvyklých dřevin, klasickému rodinnému domu bude slušet tradiční listnatý plot či různé konifery. K selskému stylu se budou hodit spíše místní dřeviny. Pokud si nebudete jistí, vyberte některé z přírodních druhů vhodných do každého prostředí. Vybírat je nutno i s ohledem na podnebí a skladbu půdy, jinak by váš živý plot patřičně neprospíval.

Jaké rostliny vybrat

Při výběru rostlin vhodných pro váš živý plot vyjděte z toho, co od plotu očekáváte. Chcete pouze ohraničit své vlastnictví, nebo chcete zabránit i vstupu na pozemek a ochránit své soukromí? Bude mít výsadba pouze ochrannou funkci? Jak vysoký má být váš plot? Tyto otázky si musíte položit a podle odpovědi zvolit ty nejvhodnější rostliny. Záleží i na tom, zda chcete plot přírodní nebo tvarovaný. Volně rostoucí plot vyžaduje jen malé úpravy, tvarovaný plot budete muset pravidelně stříhat. Máte pocit, že živá zeď je nudná? Porušit jednotný tvar lze využitím různých výšek nebo vsazením klenby či branky. Je možné i prostřídat stálezelené dřeviny s keři pravidelně kvetoucími.

Zdroj: www.pxhere.com

Živé ploty pro omezení vstupu a ochranu soukromí

Chcete-li jen zamezit vstupu na váš pozemek a vytvořit neprůhlednou clonu, volte ploty ve střední výšce. Pro výsadbu se hodí například kalina, trnka, svída, kdoulovec, zlatice, zimolez, šeřík, brslen, rododendrony, cesmína či bobkovišeň a mnohé další. Vstup omezí také tavolníky, mochny, zimostrázy, mahonie, meruzalky nebo zákuly. Ty se pak zastřihávají do výše od jednoho do 2,5 m podle vaší potřeby. Všechny tyto ploty je možno také různě tvarovat. Chcete-li jen zakrýt klasický plot, využijte okrasné růže a podobné rostliny. Dejte přednost stálezeleným rostlinám, opadavé dřeviny v zimě vaše soukromí neochrání.

Rostliny vhodné pro vyšší živé ploty

Vysoké živé ploty by se mohly stát předmětem sporu mezi sousedy, pokud se pro ně rozhodnete, dbejte na patřičnou vzdálenost od hranice pozemku a počítejte i se stínem, který bude padat na sousedův pozemek. Budete potřebovat i dostatečný prostor, abyste se o plot mohli ze všech stran starat a zastřihávat ho. Vhodnými rostlinami pro tento typ živého plotu jsou třeba hlošina, kalina, zimolez, škumpa, šeřík, tis, topol, smrk, cypřišek, zerav a jiné. Podle prostředí volte přirozené dřeviny nebo exotičtější rostliny.

Správná výsadba je zárukou úspěchu

Pokud při výsadbě živého plotu dodržíte základní pravidla, můžete si ušetřit mnoho práce a starostí v budoucnu. Bude váš plot tvořit hranici pozemku? Pak byste se měli domluvit se sousedem nebo dodržet dostatečnou vzdálenost od sousedního pozemku, aby v budoucnu nevznikly spory. Vyměřte délku plotu a vykopejte příkop. Ten by měl mít hloubku alespoň 30 cm a šířku přes 40 cm. Nakypřete dno a přidejte kompost nebo hnojivo. Zakoupené rostliny, které mají bal, lze rovnou sázet. Vzdálenosti jednotlivých sazenic záleží na druhu vybrané dřeviny. Pokud vaše sazenice nemají kořenový bal, je potřeba kořeny zkrátit a na několik hodin namočit do vody. Do příkopu vsypete část hlíny s kompostem nebo hnojivem a důkladně zvlhčíte. Umístíte sazenice a hlínu doplníte a upěchujete. Důležitá je vlhkost, tu můžete zajistit třeba mulčovací kůrou. Při jarní výsadbě můžete ihned zastřihávat a tvarovat.

Další péče již není složitá

Protože u živého plotu bývají sazenice poměrně blízko u sebe, vyžadují rostliny pravidelné hnojení, jinak by neměly dost živin a plot by neprospíval podle vašich představ. Hnojí se kompostem nebo umělým hnojivem, většinou na jaře a pak na začátku letního období. Důležitý je také dostatek vláhy, zvláště v suchých obdobích. Dobrým počinem je také zasypání kořenové části vrstvou mulče, která se pravidelně doplňuje. U tvarovaného živého plotu se sestřihává dvakrát do roka. Jak u jarního, tak u letního řezu se ponechává dolní část rostliny širší. Netvarované ploty vyžadují jen prosvětlovací řez, kdy se odstraní staré a uschlé výhony.

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …