Jaké bylinky sbírat a jak je zpracovávat

Bylinky

S končícím jarem a počátkem léta se blíží i doba, která je rájem pro milovníky bylinek. V tomto čase totiž přichází ideální termín pro sklizení a následné zpracování mnoha bylinek. Těch si pak budete moci dopřávat i v dalších ročních obdobích a budete je mít stále po ruce, ať již v sušené nebo zmražené podobě. Vydejte se tedy za bazalkou, majoránkou, mátou, meduňkou, heřmánkem a mnoha dalšími oblíbenými a hojně používanými bylinkami. Nezapomeňte však na správný způsob zpracování a uložení a vybavte se na tyto činnosti i vhodnými nástroji. Správně zpracované bylinky oživí vaši kuchyni a ještě se budete moci těšit z jejich vůně a léčivých účinků, které znali již naši předkové.

Vyberte si ideální čas a způsob pro sklizeň

Chcete-li v bylinkách zachovat co nejvíce vonných a účinných látek a také minerálů a vitamínů, budete muset dodržet několik zásad. Připravte si zahradnické nůžky a také tenké rukavice, protože některé bylinky a zvláště jejich květy vyžadují jemnou ruční sklizeň. Rostliny sbírejte za sucha a při slunečném počasí, dejte pozor na ranní rosu. Všechny používané nástroje musejí být čisté a nože a nůžky patřičně ostré. Při ručním sběru a oštipování nezapomeňte také na čisté ruce, pokud by vám vadily silnější silice, použijte tenké chirurgické rukavice. Připravujete-li se na sběr květů, začněte s ním v počátku kvetení, později již květy samovolně opadávají. Sklizeň kořenů se provádí na podzim, plody a semena se sbírají pouze zralé. Ještě před dobou květu sklízejte šalvěj, bazalku, tymián, mátu, oregano nebo meduňku. Pro sběr listů se využívají rostliny bez květu, které se ustřihnou nad zemí tak, aby mohly vyhnat nové výhonky. Lístky se pak obírají ručně.

 

Nejčastějším způsobem zpracování je sušení

Sušení patří k nejpoužívanějším způsobům zpracování bylinek. Lze použít kvalitní sušičku, u které je možné nastavit teplotu, sušit lze také v troubě. Teplota by se měla pohybovat mezi 35 – 40 stupni Celsia. Na klasická sušicí síta lze umístit síťky, kterými sušina nepropadne. Vrstva bylinek musí být slabá, aby sušení bylo rovnoměrné. Doba sušení uvedená v různých návodech je pouze orientační, závisí na více okolnostech, usušené rostliny by měly být drolivé a lámavé. Při přirozeném sušení se používá síťovina nebo plátno napnuté v rámu. Ten se pak umístí do čistého prostředí a mimo sluneční záření. V místnosti musí proudit vzduch a nesmí se prášit. Většina rostlin potřebuje pro přirozené schnutí alespoň dva týdny. Dojde u nich také ke změně barvy, pokud se jich budete dotýkat, budou šustit a lámat se.

I sušení může být komplikované

Ještě před samotným sušením si dobře promyslete způsob, který použijte. Některé druhy bylinek navíc nejsou pro tento druh zpracování vhodné a při sušení ztrácejí jak vůni, tak barvu i chuť. Oblíbeným druhem sušení je zavěšování ve svazcích květy dolů, to se preferuje například u levandule. Zde však nastává problém při vlhkém počasí, kdy husté svazky ohrožuje plíseň. Také kořeny rostlin vyžadují před sušením úpravu- omytí, větší kusy očištění třeba kartáčkem a poté rozdělení na menší kousky, které nebude tak obtížné usušit. Je však potřeba dbát na rovnoměrné rozložení tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly. U rostlin s dužnatými stonky počítejte s delší dobou sušení.

Zdroj: www.pixabay.com

Mražení, nakládání a pasty

Pro některé druhy rostlin, které sušením ztrácejí barvu i vůni, je vhodným způsobem zpracování zmražení. Stačí čerstvé bylinky najemno nasekat, uložit do igelitového sáčku a zmrazit. Pokud byste uvítali raději menší porce, zamrazte bylinky do ledových kostek. Oblíbené je i zamrazovaní bylinek v másle. Můžete si také vyrobit domácí bylinkové pasty nebo chutné pesto, když bylinky rozmixujete a smícháte s olejem a solí. Můžete přidat ještě oříšky a česnek, záleží na výběru bylinek a na tom, k čemu pak budete chtít pesto použít.

Nezapomeňte na správné uskladnění

Uskladnění je při uchovávání bylinek nesmírně důležité. Pokud sušené byliny uskladníte správně, mohou vám vydržet až dva roky bez výrazných změn a ztráty vůně. Můžete-li zajistit, že sušené bylinky nebudou vystaveny působení slunečních paprsků, můžete je uložit do sklenic s patentním uzávěrem. Zde si kvalitu udrží poměrně dlouhou dobu. Jiným vhodným způsobem tradičního uložení je umístění bylinek do keramické nádoby, zakryté plátnem nebo voskovým papírem. Bylinky lze také uchovávat v textilních nebo papírových sáčcích, ty je však nutné umístit mimo dosah kuchyňských par.

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zahrada
Se zpracováním úrody rajčat si lehce poradíte

Úroda rajčat byla obrovská a vy nevíte, co s rajčaty udělat a jak toto červené bohatství využít? Možností zpracování rajčat je mnoho, a záleží jen na vás, které vám budou nejvíce vyhovovat. Určitě se snažte spotřebovat co nejvíce rajčat v čerstvém stavu – jako přílohu k pečivu, hlavnímu jídlu, do salátů a …

Zahrada
Jak vyhnat krtka ze zahrady?

Situace, kterou už jistě zažil každý zahrádkář a milovník zeleně – jeden den se kocháte pohledem na upravený trávník a záhony, obdivujete krásné a silné rostliny – a druhý den hyzdí zelené plochy řada kupek hlíny a sazenice jsou polovyryté či nakřivo. Znamená to, že se na vaší zahradě usadil …

Zahrada
Co vás čeká na zahradě v červenci

I když v červenci očekáváme především sklizeň toho, o co jsme se od jara poctivě starali, ještě stále můžeme sít a vysazovat další rostliny, u kterých se budeme radovat při pozdní sklizni. Čemu se budeme především věnovat? Se stoupajícími teplotami a častým suchem je potřeba pravidelně zavlažovat a dodávat živiny přihnojením, …