Se zpracováním úrody rajčat si lehce poradíte

Zahrada

Úroda rajčat byla obrovská a vy nevíte, co s rajčaty udělat a jak toto červené bohatství využít? Možností zpracování rajčat je mnoho, a záleží jen na vás, které vám budou nejvíce vyhovovat. Určitě se snažte spotřebovat co nejvíce rajčat v čerstvém stavu – jako přílohu k pečivu, hlavnímu jídlu, do salátů a podobně. Abyste si rajčat co nejvíce užili, musíte rajčata sklízet ve správnou dobu, tedy dokonale zralá, jedině tak budou mít tu správnou chuť a budou dokonalým přínosem i pro vaše zdraví.

Rajčata jsou pro zdraví přínosem pouze ve zralém stavu

Rajčata jsou jednoleté rostliny z čeledi lilkovitých. Pocházejí z Ameriky, ale v našich podmínkách zcela zdomácněla. Jejich pěstování není nijak náročné, nemají zvláštní nároky na půdu a jsou odolná. Nevadí jim ani trocha chladu, jejich nepřáteli jsou někteří hmyzí škůdci a hlavně plísně. Rajčata jsou ideální při dietách, protože mají minimální obsah tuku a velké množství vlákniny. Slouží také jako zdroj lykopenu, vitamínu B – ovšem pouze v dokonale zralé podobě. Nezralé plody ale mohou být i příčinou otrav. Proto se rajčata sklízejí až tehdy, jsou – li celá plně zbarvená a současně nejsou změklá. Skladovat by se měla v chladné místnosti, v lednici rychle ztrácejí chuť.

Oblíbeným způsobem zpracování rajčat je sušení

Pokud váháte, jak zpracovat přebytečná rajčata, zkuste tradiční a oblíbený způsob, který se k nám dostal ze slunné Itálie. Tam se rajčata suší na slunci. Neočekáváte-li dostatečný počet slunečných a teplých dní, můžete rajčata sušit v troubě nebo sušičce. Ideální volbou jsou přezrálá rajčata. Ta můžete sušit společně s bylinkami. Velkou pochoutkou jsou sušená rajčata naložená v olivovém oleji, uložená do sklenic společně s dalšími surovinami – česnekem, bazalkou, kapary a podobně. Jedná se o velmi vhodný způsob zpracování rajčat na zimu – vydrží tak velice dlouho. Použijete-li ozdobné sklenice, budou se takto zpracovaná rajčata hodit i jako dárek.


Sušená rajčata naložená v oleji jsou výborná k těstovinám.
Zdroj: www.pixabay.com

Nakládání rajčat patří k nejrychlejším způsobům uskladnění

Nemáte čas na delší zpracování rajčat, ale nechcete o úrodu přijít? Naložte je společně s další zeleninou a zabraňte jejich zkažení. Neoloupaná rajčata a vybrané druhy zeleniny naskládáte do sklenice a zalijete klasickým nálevem. Pak už jen uzavřete a sterilujete. Rajčata pak můžete použít mnoha způsoby – od příloh až k omáčkám a polévkám. Naložit lze i samotná rajčata pouze ve vlastní šťávě. I když vás tlačí čas, vyhněte se zmrazování rajčat, plody by tak přišly o výraznou chuť a snížily by se také výživové hodnoty.

Vyrobte si vlastní rajčatové pyré

Vaříte rádi rajskou polévku, milujte rajskou omáčku, přidáváte rajčata do zeleninových polévek nebo pod maso? Pak jistě oceníte domácí rajský protlak. Jeho výroba je jednoduchá, stačí rozkrájet neloupaná rajčata, osolit a bez přidání vody vařit. Stačí čtvrthodina při stálém míchání, aby se rajčata rozpustila. Poté se tekutina přecedí přes hrubé síto a nalije do sklenic odpovídající velikosti. Sklenice se uzavřou a klasicky zavaří. Kvůli zachování barvy a kvality obsahu je doporučeno uskladnění v chladu a temnu.

Klasikou je domácí kečup

Milují vaše děti kečup na všech možných i nemožných pokrmech? I vy sami rádi dochucujete jídla tímto rajčatovým výrobkem? Proč si tedy neuvařit vlastní produkt, u kterého budete mít jistotu, že na jeho výrobu byly použity jen ty nejkvalitnější suroviny, což se o mnohých kupovaných kečupech říci nedá. I když je kečup sladký, má díky obsahu rajčat mnoho prospěšných účinků. U domácího kečupu můžete navíc obsah cukru kontrolovat, jestliže pro přípravu využijete i jablka. Domácí kečup lze zavařit a prodloužit tak výrazně jeho trvanlivost.

masozrava-rostlina
Zahrada
Jaké zásady dodržovat při pěstování masožravých rostlin

Okouzlily vás exoticky působící rostlinky, které navíc poslouží jako mucholapka, ale máte obavy, že byste péči o ně nezvládli? Není se čeho bát, i mezi masožravými rostlinami jsou takové druhy, které zvláštní nároky nemají a mnohdy jejich pěstování snadnější, než u některých pokojovek. Stačí si vybrat správné druhy vhodné i …

Morusovnik
Zahrada
Moruše – zajímavé ovoce i unikátní superpotravina

Moruše je ovoce, které v současnosti opět přichází do módy. Přitom to v minulosti byly velmi oblíbené plody, ať se již jednalo o moruše bílé, černé nebo červené. Byly vyhledávány pro vysoký obsah vitamínů  a minerálů, takže byly sušeny i zavařovány, aby je bylo možno používat po celý rok. Morušové stromy, které …

podzimni_zahrada
Zahrada
5 věcí, na které v podzimní zahradě nesmíte zapomenout

Podzim je pro každého zahrádkáře náročným obdobím. Právě v tomto čase se rozhoduje o úrodě a zelené a kvetoucí zahradě příští sezóny. Zahrada se musí připravit na zimní odpočinek, odstraňují se zbytky rostlin, kypří záhony, sázejí rostliny a obecně se provádějí důležité práce, díky kterým bude vaše zahrada krásná hned od …