Se zpracováním úrody rajčat si lehce poradíte

Zahrada

Úroda rajčat byla obrovská a vy nevíte, co s rajčaty udělat a jak toto červené bohatství využít? Možností zpracování rajčat je mnoho, a záleží jen na vás, které vám budou nejvíce vyhovovat. Určitě se snažte spotřebovat co nejvíce rajčat v čerstvém stavu – jako přílohu k pečivu, hlavnímu jídlu, do salátů a podobně. Abyste si rajčat co nejvíce užili, musíte rajčata sklízet ve správnou dobu, tedy dokonale zralá, jedině tak budou mít tu správnou chuť a budou dokonalým přínosem i pro vaše zdraví.

Rajčata jsou pro zdraví přínosem pouze ve zralém stavu

Rajčata jsou jednoleté rostliny z čeledi lilkovitých. Pocházejí z Ameriky, ale v našich podmínkách zcela zdomácněla. Jejich pěstování není nijak náročné, nemají zvláštní nároky na půdu a jsou odolná. Nevadí jim ani trocha chladu, jejich nepřáteli jsou někteří hmyzí škůdci a hlavně plísně. Rajčata jsou ideální při dietách, protože mají minimální obsah tuku a velké množství vlákniny. Slouží také jako zdroj lykopenu, vitamínu B – ovšem pouze v dokonale zralé podobě. Nezralé plody ale mohou být i příčinou otrav. Proto se rajčata sklízejí až tehdy, jsou – li celá plně zbarvená a současně nejsou změklá. Skladovat by se měla v chladné místnosti, v lednici rychle ztrácejí chuť.

TIP: Pokud máte rajčat nadbytek, vyzkoušejte jejich zavařování v troubě.

Oblíbeným způsobem zpracování rajčat je sušení

Pokud váháte, jak zpracovat přebytečná rajčata, zkuste tradiční a oblíbený způsob, který se k nám dostal ze slunné Itálie. Tam se rajčata suší na slunci. Neočekáváte-li dostatečný počet slunečných a teplých dní, můžete rajčata sušit v troubě nebo sušičce. Ideální volbou jsou přezrálá rajčata. Ta můžete sušit společně s bylinkami. Velkou pochoutkou jsou sušená rajčata naložená v olivovém oleji, uložená do sklenic společně s dalšími surovinami – česnekem, bazalkou, kapary a podobně. Jedná se o velmi vhodný způsob zpracování rajčat na zimu – vydrží tak velice dlouho. Použijete-li ozdobné sklenice, budou se takto zpracovaná rajčata hodit i jako dárek.


Sušená rajčata naložená v oleji jsou výborná k těstovinám.
Zdroj: www.pixabay.com

Nakládání rajčat patří k nejrychlejším způsobům uskladnění

Nemáte čas na delší zpracování rajčat, ale nechcete o úrodu přijít? Naložte je společně s další zeleninou a zabraňte jejich zkažení. Neoloupaná rajčata a vybrané druhy zeleniny naskládáte do sklenice a zalijete klasickým nálevem. Pak už jen uzavřete a sterilujete. Rajčata pak můžete použít mnoha způsoby – od příloh až k omáčkám a polévkám. Naložit lze i samotná rajčata pouze ve vlastní šťávě. I když vás tlačí čas, vyhněte se zmrazování rajčat, plody by tak přišly o výraznou chuť a snížily by se také výživové hodnoty.

Vyrobte si vlastní rajčatové pyré

Vaříte rádi rajskou polévku, milujte rajskou omáčku, přidáváte rajčata do zeleninových polévek nebo pod maso? Pak jistě oceníte domácí rajský protlak. Jeho výroba je jednoduchá, stačí rozkrájet neloupaná rajčata, osolit a bez přidání vody vařit. Stačí čtvrthodina při stálém míchání, aby se rajčata rozpustila. Poté se tekutina přecedí přes hrubé síto a nalije do sklenic odpovídající velikosti. Sklenice se uzavřou a klasicky zavaří. Kvůli zachování barvy a kvality obsahu je doporučeno uskladnění v chladu a temnu.

TIP: Byla úroda hojná? Přečtěte si tyto tipy na zavařování rajčat.

Klasikou je domácí kečup

Milují vaše děti kečup na všech možných i nemožných pokrmech? I vy sami rádi dochucujete jídla tímto rajčatovým výrobkem? Proč si tedy neuvařit vlastní produkt, u kterého budete mít jistotu, že na jeho výrobu byly použity jen ty nejkvalitnější suroviny, což se o mnohých kupovaných kečupech říci nedá. I když je kečup sladký, má díky obsahu rajčat mnoho prospěšných účinků. U domácího kečupu můžete navíc obsah cukru kontrolovat, jestliže pro přípravu využijete i jablka. Domácí kečup lze zavařit a prodloužit tak výrazně jeho trvanlivost.

Zahrada
Kurkuma ve vaší zahradě – průvodce pěstováním a zdravotními benefity

Kurkuma, známá také jako „zlatá kořenice“, není jen vynikajícím kořením pro vaření, ale také má mnoho zdravotních výhod. Pěstování této rostliny doma je snadné a přináší bohatou úrodu, pokud dodržíte správné postupy. Zde je podrobný návod, jak pěstovat kurkumu ve vaší vlastní zahradě nebo dokonce na parapetu. Proč pěstovat kurkumu? …

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …