Jak si poradit s plísní na rajčatech

Zahrada

Vaše sazenice rajčat krásně prospívají a vy se už těšíte na hojnou úrodu? I když jsou sazenice silné, bohatě kvetou a mají nasazeno na plody, o úrodu vás může připravit krutý nepřítel – plíseň, která patří mezi nejčastější choroby rajčat. K jejímu rozšíření přispívá vlhké a teplé počasí. Plíseň se objevuje bez předchozího varování, v některých letech se vyskytuje všude, jindy projde celé léto bez této vážné nemoci rajčat. Příčinou plísně na rajčatech je nejčastěji právě nevhodné počasí v průběhu růstu rostliny a zrání plodů. Jedinou možnou ochranou je zde chemický postřik.

Jak se toto onemocnění projevuje

Pokud se vám zdá, že rajčata přestala růst, listy i stonky jsou skvrnité a nejdříve šedozelené, později hnědé skvrny najdete i na plodech, je jasné, že vaše rostliny napadla plíseň bramborová. Rostliny chřadnou a vypadají jako spálené. Nepomůže ani uštipování rajčat, která byla viditelně napadena, plíseň se šíří i v již uskladněných rajčatech. Nejlepším řešením je likvidace celých rostlin i plodů. Ideálním způsobem je spálení, napadené rostliny a plody rozhodně nepatří do kompostu.

Plíseň rajčat vám může zničit celou úrodu.
Zdroj: www.pixabay.com

 

Jedinou ochranou je postřik

V boji s plísní bramborovou vám účinné pomůže jen chemie. Bez postřiku se zde neobejdete, navíc počítejte s tím, že postřik bude potřeba opakovat. Nejsnadnějším způsobem aplikace je použití postřikovače. Postřikovač lze pořídit v různých variantách, jak pro použití na menších plochách, terasách a balkonech, tak v provedení pro velké zahrady. Začíná se prvním postřikem v červnu a poté opakovaně po dvou týdnech, zvláště tehdy, je li vlhko a častý déšť. I použité přípravky je nutné prostřídat, plíseň na rajčatech si dokáže vypěstovat odolnost vůči určité látce a ta pak neúčinkuje.

Jakou ochranu lze použít

Výběr vhodných postřiků je velký, výhodou je navíc to, že přípravky působí i na další choroby rajčat. Použít lze klasický Kuprikol, Ortiva, Kocide, Acrobat, Dithane, Champion, Acrobat, Ridomil a mnoho dalších. Dobré je také střídat postřiky měďnaté s organickými. V každém případě by mělo jít o látky s kratší ochrannou lhůtou. Oblíbeným postřikem je např. přípravek Bravo, se kterým se můžete pokusit o záchranu zbývající úrody. Úspěšnost závisí na rozšíření choroby rajčat. Protože Bravo má krátkou ochrannou lhůtu, můžete po jejím uplynutí zachráněná rajčata bez obav sklidit.

Nejlepším řešením je prevence

Nemoci rajčat lze jen těžko léčit, je lépe jim předcházet. Jedním ze základních pravidel je zvolit vhodné umístění – tedy dostatečně daleko od místa, kde jste rajčata pěstovali loni. Plíseň bramborová často přezimuje v napadaných plodech nebo jiných částech rostliny a pak se může lehce rozšířit. Pomoci může i dostatek slunečního svitu, pokud nebudou listy a plody vlhké, nebude se plíseň na rajčatech šířit. Hrozí – li větší množství srážek a časté střídání teplot, je nutné provádět preventivní ošetření rostlin chemickým postřikem, většinou již začátkem června a poté opakovaně dále.

Přečtěte si také další článek o zpracování rajčat.

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …