Jak obnovit suchý trávník

Zahrada

Dlouhotrvající horka bez deště mohou vyhovovat milovníkům koupání a slunění, ale jsou katastrofou pro rostliny na zahradě i pečlivě pěstovaný trávník, který se rychle dokáže změnit ze zelené plochy v hnědý vyschlý koberec. V tomto období potřebuje trávník zvláštní péči, a hlavně dostatečnou vláhu. Zavlažování musí být vydatné a pravidelné, jinak se dočkáte suchých ploch místo svěžího travnatého porostu. A jakmile teploty alespoň trochu klesnou, je potřeba věnovat se celkové regeneraci trávníku. Při správném postupu se pak budete moci radovat z uklidňující zeleně.

Začíná se sekáním a provzdušněním

Obnova trávníku začíná posekáním na velice nízko. Poté následuje provzdušnění a prořezání. Tím je umožněn přístup vody, vzduchu i slunečního tepla přímo do půdy. Bez toho nemůže prosperovat ani odolný trávník. Prořezání neboli vertikutace se provádí s pomocí mechanického, elektrického nebo motorového vertikutátoru. S jeho pomocí nejdříve odstraníte mechy, plevel a uschlé části rostlin i trávní plsť, které tvoří nepropustnou vrstvu a brání pronikání prospěšných látek a potřebné vláhy. Výsledek v podobě krásného trávníku po tomto ošetření rozhodně neuvidíte, trávník nebude vypadat příliš esteticky. Protože z trávníku odstraníte poměrně velkou část hmoty, doporučuje se ihned po vertikutaci zapískování plochy, aby trávník rychleji získal původní podobu. Zbytek uvolněné plsti a případnou stařinu pak vyhrabejte hráběmi a povrch urovnejte. Dokonalého vzhledu pak dosáhnete další péčí.

Trávník nezáplatujte, přesévejte

Pokračujte důkladným zavlažením a připravte tak trávník na další úpravy. Pokud máte na trávníku vyschlá pouze určitá místa, vyhněte se někdy doporučovaným trávním náplastem. Pokud byste je použili, bude váš trávník zelený, ale nerovnoměrný a skvrnitý. Řešením je přesetí trávníku s použitím trávního semene, které jste vyseli při zakládání trávníku. Pokud jste si půdu připravili, vyčistili a důkladně provzdušnili a budete hojně zalévat, dočkáte se nové trávy poměrně brzy. K přesetí bude stačit 1 kg osiva na 25 metrů čtverečních. Používáním stejného druhu osiva po dlouhou dobu bude mít váš trávník celistvý vzhled i při dosetí. Následovat by mělo pohnojení pro podpoření rychlého a zdravého růstu.


Trávník se vám za vaší péči odmění.
Zdroj: www.pixabay.com

Hnojení trávníku je nezbytné pro jeho regeneraci

Žádná důkladná obnova trávníku se neobejde bez hnojení. V případě suchého trávníku je vhodné použití hnojiva se zvýšeným obsahem draslíku a prodlouženou působností. S jeho pomocí se ještě před příchodem mrazů vytvoří silné drny trávy, které zvládnou přečkat i náročnější zimu. Dobré je také na povrch plochy nasypat slabou vrstvu travního zeminového substrátu, který lze i zaválcovat. Na 10 metrů čtverečních stačí 50 litrů substrátu. Substrát je potřeba zalít a udržovat vlhký, aby osivo rostlo rychle a rovnoměrně a původní trávník opět nabral sílu.

Se sekáním trávníku počkejte

Na sekání obnovovaného trávníku rozhodně nespěchejte. Počkejte, až nové rostliny zesílí a srovnají se s původní trávou. Sekačku nastavte na vysoké sekání a začněte až při výši trávy nad 8 cm. Pokud byste sekali níže, hrozí vytržení nově vzešlých rostlin. Je možno provést i aerifikaci, tedy propíchání a provzdušnění trávníku a také pravidelně dohnojovat, pokud nebylo použito dlouhodobě působící hnojivo. Odstraňujte mech a plevel a později ošetřete trávník proti výskytu hub a plísní. Počítejte s tím, že obnova vašeho trávníku nebude dílem okamžiku. Zlepšení stavu je zřetelně viditelné až po několik měsících. I poté je potřeba počítat s pravidelnou údržbou. Krásný a upravený trávník, na který se vždy budete dívat s radostí, si takovou péči určitě zaslouží.

Zahrada
Kurkuma ve vaší zahradě – průvodce pěstováním a zdravotními benefity

Kurkuma, známá také jako „zlatá kořenice“, není jen vynikajícím kořením pro vaření, ale také má mnoho zdravotních výhod. Pěstování této rostliny doma je snadné a přináší bohatou úrodu, pokud dodržíte správné postupy. Zde je podrobný návod, jak pěstovat kurkumu ve vaší vlastní zahradě nebo dokonce na parapetu. Proč pěstovat kurkumu? …

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …