Přípravu trávníku na zimu rozhodně nepodceňte

trávník
Zahrada

S přicházejícím podzimem se často smutně díváme na pomalu žloutnoucí trávník a představujeme si, jak se na jaře zase krásně zazelená a jak na něm budeme relaxovat. Svěžího a dokonalého trávníku se však dočkáme jen tehdy, budeme-li mu věnovat dostatek pozornosti a péče právě v tomto podzimním období. I trávník se musí na zimu připravit, aby v další sezóně vypadal přesně podle našich představ. Kromě přípravy stávajícího trávníku lze na podzim založit také trávník nový.

Co vše bude váš trávník potřebovat

Je poměrně mnoho činností, které je potřeba vykonat, aby váš trávník úspěšně přezimoval. Patři k nim například:

  • sečení
  • odstranění plevele
  • odstranění mechu
  • vertikutace
  • hnojení trávníku
  • postřik proti chorobám
  • dosetí holých míst

Současně s těmito činnostmi můžete připravit plochu tam, kde chcete založit nový trávník.

Začněte sečením trávníku a odstraněním plevele

Trávník je nutné sekat pravidelně po celý rok. To platí samozřejmě i pro podzimní období. Pokud je příznivé počasí, můžeme sekat až do konce listopadu. Trávník by na zimu neměl zůstat vysoký, riskovali bychom výskyt sněžné plísně. Posečená tráva nesmí na záhonu zůstat, byla by přílišným lákadlem pro řadu chorob. Podobně se také zbavujeme posekaného listí. Ještě v průběhu září můžeme využít prostředky na odstranění plevele z trávníku, popřípadě dosévat. Selektivní přípravky proti plevelům musíme nanášet na suchý trávník, v době, kdy nebude pršet.

Vertikutace vyčistí trávník dokonale

V každém trávníku se do podzimu nahromadí nejrůznější zbytky, které vytvoří stařinu a plsť. Také vrstva mechu může trávník poškodit. Mech v trávníku ani jiné zbytky nemohou v dobře opečovávaném trávníku zůstat, jinak by nemohl dobře dýchat. Ještě před likvidací mechu mechanickou cestou ošetříme trávník speciálním přípravkem proti mechu. Vertikutace je pak dokonale účinná. Trávník je pak čistý, provzdušněný a odolný proti chorobám. Mohou však být odkryta holá místa, ta je pak potřeba dosít.

trávník na podzim

Podzimní trávník potřebuje výživu

Hnojení trávníku na podzim rozhodně nepodceňujte. Trávník se potřebuje dostat do dokonalého stavu a získat sílu, která mu umožní zimu bez problémů přestát. Pořiďte si speciální hnojiva určená právě podzimnímu trávníku, a aplikujte je v září, popř. ještě v listopadu. Váš trávník ocení správný poměr živin, který bude posilovat kořeny na úkor nežádoucího růstu a zvýší odolnost trávníku proti chorobám, vymrzání a suchu. Výhodou je i lepší schopnost čelit nepřízni počasí. To vše zaručuje nízký obsah dusíku a zvýšený obsah draslíku. Rostliny pak nerostou, ale sílí.

Postřik zamezí výskytu chorob

I u trávníku platí, že nejúčinnějším lékem na choroby je prevence. Poté, co trávník zbavíte zbytků rostlin a mechu, provedete vertikutaci a pohnojíte, postříkejte trávník také některým z mnoha přípravků proti chorobám. Přes zimu ohrožuje trávník především plíseň sněžná. Pozor, postřik je však nutno provést ještě před příchodem prvních mrazíků, nejlépe pomocí postřikovače. Postřik se vyplatí opakovat, původce plísně je preventivně likvidován a ohrožení vašeho trávníku sněžnou plísní je tak výrazně snížené.

Holá místa je potřeba znovu osít

Po ošetření trávníku a vertikutaci se může stát, že některá místa trávníku budou prořídlá nebo dokonce holá. V takovém případě je nutno provést dosetí. Pozor na širokou nabídku osiva. Chcete-li být úspěšní, vyberte trávní směs, která je vhodná pro váš typ zahrady a trávník lehce posypte. Osivo pak zapracujte hráběmi a trávník uválcujte. Správný postup a péče vám zaručí, že se na jaře budete moci radovat z dokonalé zelené plochy. Pokud by se však stalo, že bude poškozena více než polovina plochy trávníku, uvažujte o založení nového.

 

Přečtěte si také další články o pěstování trávníku:

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …