Se správnými pomocníky je úklid listí snadný

Listí
Zahrada

Krásný teplý a barevný podzim neznamená pro zahrádkáře jen potěšení, ale také velké množství práce. Kromě přípravy zahrady na zimu přichází i značně neoblíbená a stále se opakující činnost – úklid listí. Mnoho lidí se zbavuje spadaného listí ručně – tedy pomocí železných hrábí. Při tomto způsobu úklidu dochází také k rozrušení plstnaté vrstvy a mechu, které trávníku brání v příjmu živin. Jedná se však o práci značně namáhavou a stereotypní. Proč tedy nevyzkoušet jiný způsob, jak odstranit listí, a využít přitom moderní techniku?

Seznamte se s vysavačem na listí

Pokud vás nebaví hrabat listí na hromádky a ty pak odklízet do pytlů či vaků, je pro vás vysavač na listí tím pravým pomocníkem. Listí vysajte přímo do sběrného vaku a pak už ho jen odnesete na kompost nebo do speciálních nádob. Jako bonus můžete využít vysavač také k vyfoukávání – třeba nejrůznějšího nepořádku z míst, na která byste se jinak těžko dostávali. Vysavače mají různý výkon, vybírat si můžete mezi přístrojem na elektřinu, motorovým vysavačem nebo kombinovaným s dalšími zahradními stroji. Multifukční a stavebnicové stroje jsou v současnosti velice žádané a nejrůznější součásti a doplňky jsou velmi snadno dostupné.

Jak vybrat zahradní vysavač

Nabídka je široká, a tak výběr toho nejvhodnějšího výrobku nebývá snadný. Také lákavé akce se často stávají příčinou nesprávného rozhodnutí. Máte-li pocit, že cena je podezřele nízká, zajímejte se o výrobce a také záruky prodejce. Kvalitní značky si výrobky hlídají a jednotlivé přístroje podrobují přísným zkouškám. Navíc poskytují záruky a bezproblémovou možnost reklamace. Není potřeba kupovat ten nejdražší model, i ty nejkvalitnější značky nabízejí výrobky v různých cenových kategoriích. Vysavač na listí bývá vybaven sběrný vakem. Pokud vak sundáte a nasadíte speciální trysku, lze tento vysavač využít jako fukar, se kterým snadno vytvoříte hromádky listí nebo vyfoukáte nepořádek z těžko přístupných míst.

Listí

Elektrický nebo motorový vysavač?

Rozhodnete-li se pro elektrický vysavač listí, je nutné zvolit dostatečný výkon motoru. Přístroje s nižším výkonem se hodí jen pro malé plochy, při odstraňování většího množství listí by velmi brzy přestaly plně fungovat. Důležitý je také kryt motoru, u některých výrobků nebývá možné ho sundat, a tudíž nelze vysavač při poruše opravit. Motorové vysavače na listí jsou složitější a také výkonnější. Pro jejich provoz je však podmínkou zručnost při smíchání směsi benzínu a oleje, která se pro vysavač pohonnou látkou. Jednodušší vysavače s dvoudobým motorem mívají také vyšší spotřebu. Čtyřdobé motorové vysavače nejsou tak hlučné, mají nižší spotřebu a směs do nich není nutno míchat. Při jeho provozu nevznikají také páchnoucí výfukové plyny.

Využijte stávající techniku

Nechcete si do zahradního vybavení pořizovat další přístroj? Je vaše zahrada velká? Pak k úklidu listí využijte to, co již určitě máte. Pomůže vám třeba zahradní sekačka, traktůrek a další stroje. Důležité je, aby byly vybaveny výhozem do boku a sběracími noži. Se sekačkou pak budete přejíždět po listí od okrajů k centru zahrady. Listí tak rozdrtíte a můžete ho zarýt nebo zapracovat do kompostu a získat tak další zdroj hodnotných živin pro své rostliny. Sekačka není jediným pomocníkem při úklidu zahrady. Listí lze uklidit i s využitím zahradního traktůrku, který dokáže listovou hmotu nadrtit na použitelné a snadno odstranitelné kousky. Zvažte také, zda nepoužít i vertikutátor a odstranit tak i mech a travní plsť. Po úklidu listí vám zbyde dokonalý a čistý trávník. Ošetřené plochy snadno přežijí zimu a na jaře se pak budete moci radovat z jejich zelené krásy a svěžesti.

Přečtěte si i další články o údržbě trávníku: 

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …