S čištěním vzduchu v bytě pomohou i rostliny

pokojové rostliny
Bydlení

Prostředí kolem nás se neustále zhoršuje. Velkým problémem se stává kvalita vzduchu, která se výrazně podepisuje nejen na fyzickém zdravotním stavu, ale také na psychice. Špatná nálada, málo energie, obtížné dýchání, bolest hlavy, podrážděný nos, oči i pokožka, svědění uší, závratě či nevolnosti jsou jen částí důsledků znečištěného vzduchu. Stav venkovního ovzduší okamžitě napravit nedokážete, ale zkuste začít alespoň u sebe v bytě. Jak výrazně vylepšit kvalitu vzduchu v místnostech, kde často pobýváte? Vzduch rozhodně nevylepší různé osvěžovače vzduchu nebo vůně, které pouze přidají do vzduchu další umělé látky a maximálně zamaskují pach. Čistička vzduchu může pomoci, ale proč investovat do nákladného přístroje, když pomocnou ruku nabízí sama příroda? Vzduch v interiéru vám totiž pomohou vyčistit i pokojové rostliny.

Pokojové rostliny pomáhají nemocným stavbám

Ekologická rizika pro zdraví osob i zvířat uvnitř domů a bytů představují právě látky, které znečišťují ovzduší. Ty se v prostředí, kde není zajištěno neustále větrání, velmi rychle množí a jsou příčinou mnoha zdravotních problémů, ztráty energie a výkyvů nálady. Jednoduchým řešením je právě využití pokojových rostlin, které dokážou částice ze vzduchu absorbovat. Tento způsob je nejen cenově příznivý, ale také šetrný k přírodnímu prostředí. Toxické látky ve vzduchu mohou pocházet například z nábytku, čistících prostředků, stavebních materiálů, venkovním pylem, bakteriemi a plísněmi. Také prach a výfukové plyny přispívají ke zhoršení vzduchu. Nápomocná může být i jedna jediná rostlina, která množství nežádoucích prvků sníží.

Pokojové rostliny pro čistý vzduch i pozitivní energii

Jak to celé funguje? Rostliny dokážou přijmout ze vzduchu různé částice. K tomu dochází při fotosyntéze a výrobě kyslíku. K dosažení maximálního účinku čištění přispívají zásadním dílem také mikroorganizmy, které jsou obsaženy v půdě, v níž pokojovky rostou. A nejde jen o lepší zdraví a kvalitu vzduchu. Rostliny přinášejí také radost a dokážou člověka nabít pozitivní energií. Ten, kdo žije v prostředí s větším množstvím pokojových rostlin, má pozitivnější náhled na svět, nepodléhá stresu a duševní únavě. Zvyšuje se také pozornost a u některých jedinců je možno pozorovat i snížení krevního tlaku. Z pěstování pokojových rostlin není při správném výběru potřeba mít obavy.

Jaké pokojové rostliny vybrat?

Než si některou z užitečných pokojových rostlin vyberete, zaměřte se na nároky, které rostlina má. K těm nejdůležitějším patří množství vody a slunečního svitu. Také složení půdy může být rozhodující pro budoucí prospívání rostliny. Které rostliny patří k neužitečnějším a nejodolnějším? Jde o pokojovky zelené i kvetoucí. Některá jména mohou být i překvapením, protože se tyto rostliny v pokojích běžně pěstují, nebo naopak nejsou příliš obvyklé. Většinu z nich bez problémů seženete v zahradních centrech nebo prodejnách s květinami, kde se také dozvíte všechny detaily, potřebné pro správnou péči.

chryzantémy

Chryzantéma je jedničkou v čištění

Překvapivou vítězkou v čištění vzduchu je chryzantéma. Jedná se o rostlinu, která je nenáročná na péči i na finance na její pořízení, a kromě zdravotního přínosu se také výrazným dekorativním prvkem. Vyžaduje světlejší místo s dostatkem slunečního svitu. Když se vám po odkvětu nebude v bytě líbit, můžete ji přesadit do venkovního záhonu, kde přežije i mírné mrazíky, stačí ji přikrýt chvojím. Některé druhy je potřeba zaštipovat a upravovat, jiné tuto péči nepotřebují. Také škála barev je bohatá, zvolit si můžete velkokvěté nebo drobnokvěté chryzantémy, které vytvoří krásné barevné kompaktní koule. Hlavní přínos chryzantém spočívá v odstraňování xylenu, formaldehydu, benzenu, amoniaku a dalších látek z okolního vzduchu.

Do závěsných nádob patří zelenec nebo ledviník

K nenáročným rostlinám patří také zelenec a ledviník. Obě rostliny jsou vhodné do závěsů a mají minimální nároky na údržbu. Vyžadují pouze vlhko a nepřímý sluneční svit. Uvítají i rosení. Zelenec se za péči odmění bílými kvítky, ze kterých vzniknou další rostlinky. Ledviník je kapradina, která snese i tmavší místa. Obě rostliny se podílejí na odstraňování formaldehydu a xylenu. Podobné účinky má i známá aloe vera, která navíc nabízí další pozitiva pro naše zdraví. Pomáhá při hojení ran, působí proti zánětům a má i antibakteriální účinky. Vybírat si lze z mnoha různých druhů. Aloe však uvítá plné slunce a pouze mírnou zálivku.

fíkus benjamin

Exotická dracéna, benjamín či chamaedorea

Poměrně nenáročnou a vzhledově přitažlivou rostlinou je dracéna, která z ovzduší odstraní benzen, xylen, formaldehyd nebo trichlorethylen. Stejně působí i fíkus benjamín, který však potřebuje vyšší vlhkost vzduchu, dostatek nepřímého světla a uvítá i jarní pobyt venku. Podobné nároky má chamaedorea, rostlina z čeledi palem, která však potřebuje plné slunce a vyšší teploty. Do bytu se hodí též lopatkovec, prospívající ve stínu. U něj je však potřeba dát pozor na větší množství pylu. Opomenout nelze ani tchýnin jazyk, který patří k nejodolnějším a nejméně náročným rostlinám, a přesto dokáže zvládnout mnoho škodlivin, které poškozují lidské zdraví.

 

Přečtěte si také další články o pokojových rostlinách:

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

tepelné čerpadlo
Bydlení
Jaká je návratnost tepelného čerpadla?

Kompenzace investice do tepelného čerpadla trvá v průměru 5 až 15 let. To je velmi dobrý výsledek ve srovnání s konvenčními způsoby vytápění. Jak minimalizovat návratnost investice do tepelného čerpadla? Záleží např. na typu zařízení, které používáme. Návratnost investice do tepelného čerpadla – na typu záleží Existují různé typy tepelných …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …

Bydlení
Ať se děti nenudí! Dětské domečky do každé zahrady

Nevíte, co pořídit dětem na zahradu, aby se zabavily? V tomto článku najdete hned několik tipů – vybrali jsme takové, které podporují rozvoj dítěte a jsou v souladu s přirozenou dětskou zvědavostí a chutí poznávat nové věci. Pískoviště, pro malé i velké Co na tom písku děti vidí, ptáte se? …