Vánoční koření voní i léčí

vánoční koření
Ostatní

S blížícími se Vánocemi se rozzáří ulice, okna i domy spoustou světýlek a ve vzduchu je možno cítit zvláštní vůni, která je s tímto časem neodmyslitelně spjatá. Čerstvé jehličí, pryskyřice, purpura, františky, vonné svíčky a samozřejmě typické vánoční koření vytvářejí neopakovatelnou atmosféru svátků klidu a pohody venku i doma. Vánoční koření však neslouží jen k vytvoření zvláštního svátečního prostředí, ale prospívá i vašemu zdraví a psychice, což oceníte zvláště při předvánočním shonu a stresu. Lze ho také využít i při výrobě voňavých vánočních dekorací.

Koření pro sladkou i slanou kuchyni

Vánoční koření má většina lidí spojené s přípravou vánočních nápojů nebo s pečením cukroví a dalších typických sladkostí. Lze ho však využít i jinak – směsi těchto druhů koření se hodí i pro přípravu masových pokrmů, jídel z drůbeže nebo rybích specialit.  Nezbytné je například pro asijskou kuchyni. Ocení ho také ti, kdo mají zdravotní omezení v používání soli. Vánoční koření dokáže jídlo ochutit jiným způsobem a sůl tak nahradit.  Oblíbené je také při redukčních dietách, kdy pomáhá ve shazování nadbytečných kilogramů, což se právě v období Vánoc může hodit. Kromě chuti působí i na zrakové vjemy, je totiž velice dekorativní a může jídlo i dobarvit.

Vánoční koření prospívá i psychice

Vánoce jsou dobou změn nálady, vzrušení i silných emocí. Již z dětství si neseme spojení svátečního času právě s vůní vánočního koření. A tyto vůně mohou ovlivnit psychiku jedince, jeho pocity i náladu, uklidnit a zbavit nadbytku obav a stresu. Se správnou vůní získáte pocit poklidu, a pohody. To však platí jen tehdy, použijete-li skutečně kvalitní suroviny, například bio produkty, a vyhnete-li se nejrůznějším náhražkám. Získáte tak jedinečnou vůni a chuť, které si užíváme takřka výhradně v období Vánoc. Typickým vánočním kořením je například skořice, hřebíček, kardamom, anýz, badyán, koriandr, muškátový oříšek, zázvor, vanilka, šafrán nebo nové koření a samozřejmě také kůra z citronu nebo pomeranče.

vánoční koření

Vánoční koření prospěšné i vašemu zdraví

Každý druh koření může mít i zdravotní přínos. Záleží samozřejmě na vašem zdravotním stavu a množství, které při přípravě vánočních lahůdek použijete. Antibakteriální, antivirové a antimikrobiotické účinky má většina vánočního koření, také napomáhá při trávení, kolice, nadýmání nebo bolestech břicha a žaludečních potížích. Oceňována je také pomoc při revmatu, napětí svalů a nervů, nachlazení, kašli nebo nechutenství. Některé druhy koření účinkují jako afrodiziakum nebo podpora při snižování váhy. Chuť a vůně navíc přispívají ke zmírnění nervozity a odstranění stresu.

Exotická vanilka, skořice a hřebíček

Vanilka je jedním z nejdražších druhů koření, původem z Mexika. Používá se do cukroví, moučníků, nápojů i zmrzliny. Má výraznou sladkou vůni, která zmírní napětí a má relaxační účinky. Prokrvuje břišní dutinu a povzbuzuje smyslové vnímání.

Skořice je do různých pokrmů užívána již od dávných dob, je součástí jídel i nápojů. Je možno použít ji mletou i vcelku, celá skořice se hodí i k dekoračním účelům. Kromě již uvedených účinků snižuje skořice také hladinu cukru a cholesterol v krvi.

Ze Zanzibaru a Madagaskaru pochází hřebíček, který pomůže i v podobě čaje. Již naši předkové ho používali jako mírné anestetikum zvláště při bolestech zubů a dásní. Je protizánětlivý a zmírní také příznaky nachlazení.

zázvor

Badyán, anýz a zázvor nemohou o Vánocích chybět

Badyán je atraktivní svou podobou hvězdice. Voní podobně jako anýz. V období Vánoc je nedílnou součástí perníku, povidel, sušenek nebo nápojů. Lze ho najít i v lécích proti kašli nebo na koliku či revmatizmus. Je typický také pro čínskou a vietnamskou kuchyni.

Anýz, jinak také bedrník anýz, je příbuzný kopru. Už od středověku se používá v kuchyni i k lékařským účelům – do likérů, pečiva nebo čaje. Je výborný také jako podpora trávení. Proti nachlazení se užívá také kořen anýzu.

Zázvor je koření, které lze získat z oddenků rostliny. Používá se jak sušený, tak čerstvý. Má silné aroma i velmi výraznou chuť. Zázvor je typický pro čínskou i indickou kuchyni. Pomáhá při zažívacích potížích a pro posílení imunity.

Pravou chuť a vůni dodají i šafrán, koriandr a muškátový oříšek

Nezbytným kořením s vůní Vánoc je také šafrán. Jde o nejdražší koření, protože se sbírají jen tenká vlákna a tento sběr se musí provádět ručně. Oblíbený je ve Francii, Indii, Číně a dalších zemích. Příznivě ovlivňuje cévní systém i srdce a působí také proti nádorům.

Koriandr je znám již z Bible. Využívá se zvláště při pečení, používají se lístky i semena. Je protizánětlivý, posiluje imunitu a podporuje chuť k jídlu. Obsahuje antioxidanty a vitamíny, má protirakovinné účinky.

Muškátový oříšek je vlastně jen jádrem plodu. Patřil k vzácným druhům koření. Kromě kuchyňského použití v pečivu, sladkostech nebo polévkách je muškátový oříšek vhodný pro posílení nervové soustavy, při střevních potížích, revmatizmu a podobně.

Přečtěte si i další články na téma Vánoce a zahrada:

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

pažitka
Bylinky
Zdravý záhon léčivek

Léčivé rostliny se na zahrádkách i v květináčích na oknech těší stále větší popularitě. Už se nesázejí do úhledných záhonků, ale do divokých smíšených záhonů, kde rostou přirozeně vedle sebe a svou krásou zdobí celou zahradu. Dnes vám představíme léčivou pažitku i její česnekovou variantu pažitku čínskou, oblíbený ženšen pětilistý …

cuketa
Zahrada
Cuketa – nenápadná zelenina s obrovskými možnostmi použití

Pokud byste hledali zeleninu, která plodí po celou sezónu, má velké množství postupně dozrávajících plodů, v kuchyni ji lze využít více způsoby a její pěstování zvládne i začátečník, určitě zvolte cuketu. Tato letní tykev patří k nejvděčnějším rostlinám, dokáže vám dodat základ mnoha lehkých obědů i večeří po celé léto. Navíc je …

pampeliška
Bylinky
Pampeliška je ozdobou i typickou léčivkou jara

S příchodem jara se příroda zazelená a louky ozdobí zlaté hlavičky pampelišek. Ty vykukují ze zahradních trávníků a objevují se i v záhonech. I když je pampeliška v zahradě považována za plevel, který je nutno zlikvidovat, není potřeba spěchat – nejdříve otrhejte žluté květy. Můžete z nich totiž připravit lahodný čaj, med nebo pampeliškový …