Pampeliška je ozdobou i typickou léčivkou jara

pampeliška
Bylinky

S příchodem jara se příroda zazelená a louky ozdobí zlaté hlavičky pampelišek. Ty vykukují ze zahradních trávníků a objevují se i v záhonech. I když je pampeliška v zahradě považována za plevel, který je nutno zlikvidovat, není potřeba spěchat – nejdříve otrhejte žluté květy. Můžete z nich totiž připravit lahodný čaj, med nebo pampeliškový sirup a užít si nejen jejich krásy, ale také léčivých účinků. Pampeliška lékařská čili smetánka lékařská patří k nejznámějším domácím léčivým bylinám. Jde o vytrvalou a značně odolnou rostlinu, typickou pro mírnější oblasti Evropy a Asie. Nejčastěji roste na lukách, mezích a najdeme ji i v zahradách, odkud je však nemilosrdně vytlačována jako plevel.

Jaké pozitivní účinky pampeliška nabízí

Chcete-li pampelišku používat jako léčivku, zaměřte se na list, květ, nať i kořen. Pampeliška – kořen se však sbírá až na podzim a kořen se suší. Hotový je až tehdy, když při nalomení nevyteče mléčná tekutina. V té se skrývá nejvíce léčivých látek. Z listů lze připravit chutný salát, z květů pak pampeliškový sirup, pampeliškový med nebo chutný čaj. Kde všude může pampeliška lékařská pomoci?

  • posílí činnost ledvin, žlučníku i jater
  • účinkuje i na žlučové kameny
  • je stimulantem látkové výměny a má močopudné účinky
  • podporuje léčbu dny a artrózy
  • příznivě ovlivňuje zažívání a podporuje chuť k jídlu
  • list pampelišky pomáhá při cukrovce
  • mladé listy smetánky lékařské mají vysoký obsah vitamínu C

Pampeliška však není vhodná pro každého. Vyhnout by se jí měli kojící a těhotné ženy a menší děti a lidé s akutním stavem neprůchodnosti žlučových cest nebo střev.

Pampeliškový salát nebo čaj?

Pokud trpíte nedostatkem vitamínu C a nechcete používat doplňky stravy, vyzkoušejte pampeliškový salát. Ten se připravuje z nasbíraných čerstvých jarních lístků. Ty by však byly hořké, pokud by se neupravily krátkým louhováním ve vlažné osolené vodě. Oblíbeným produktem při avitaminóze je také čerstvá pampelišková šťáva. Z pampelišky se připravuje i lahodný čaj – ve směsi s dalšími bylinkami je doporučován na žaludek, žlučník, játra a střeva. Trápí-li vás překyselení žaludku, pomůže pampeliškový kořen. Ten stačí posekat, nechat ve vodě přejít varem, vylouhovat a přecedit. Pije se vlažný, ideálně dvakrát denně po dvou šálcích.

pampeliška

Dětem jistě bude chutnat pampeliškový sirup

Do pampeliškového sirupu můžete přidat i další rostlinky, jako je třeba sedmikráska či hluchavka. Jako základní surovina se používají čerstvě natrhané pampeliškové květy. Důležité je zaměřit se na květy mladé, nepoškozené a z čistého prostředí. Před zpracováním se nemyjí, odstranili byste zdraví prospěšný pyl. Květy se umístí do většího hrnce, je možno přidat pokrájený citron a pomeranč a samozřejmě cukr, ideálně třtinový. Cukr se rozmíchá a rozpustí, směs se na čtvrt hodiny povaří a pak se nechá v chladu odstát. Druhý den se vše přecedí a znovu vaří až do dostatečné hustoty. Sirup ve sklenicích a zavíčkovaný vydrží dlouhou dobu. Můžete ho použít do čaje nebo chladných nápojů místo cukru, dá se i nakapat na lívance nebo chleba s máslem.

Nejznámějším výrobkem z pampelišek je med

Nejčastěji používaným výrobkem z pampelišek je pampeliškový med. Nejedná se sice o med v pravém slova smyslu, protože tento produkt nemá se včelami nic společného, ale dá se využít místo medu včelího. Má lahodnou chuť a léčivé účinky, například na nachlazení. Hledáte na pampeliškový med recept, který by zvládl každý?

Recept na pampeliškový med:

  • stačí 100 ks kvalitních pampeliškových květů z nezávadného prostředí
  • tři-čtvrtě litru vody
  • 1 kg cukru
  • půl lžičky kyseliny citronové nebo půlka citronu

Květy je potřeba zalít vroucí vodou a nechat jeden den louhovat. Pak se nálev přecedí a vaří s cukrem do zhoustnutí. Přidá se kyselina citronová a znovu povaří. Horky med se plní do skleniček, zavíčkuje a na několik minut obrátí dnem vzhůru. Pak se otočí zpět, nechá se vychladnout a uloží se pro další použití.

 

Přečtěte si i další články na téma bylinky:

 

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

masozrava-rostlina
Zahrada
Jaké zásady dodržovat při pěstování masožravých rostlin

Okouzlily vás exoticky působící rostlinky, které navíc poslouží jako mucholapka, ale máte obavy, že byste péči o ně nezvládli? Není se čeho bát, i mezi masožravými rostlinami jsou takové druhy, které zvláštní nároky nemají a mnohdy jejich pěstování snadnější, než u některých pokojovek. Stačí si vybrat správné druhy vhodné i …

Morusovnik
Zahrada
Moruše – zajímavé ovoce i unikátní superpotravina

Moruše je ovoce, které v současnosti opět přichází do módy. Přitom to v minulosti byly velmi oblíbené plody, ať se již jednalo o moruše bílé, černé nebo červené. Byly vyhledávány pro vysoký obsah vitamínů  a minerálů, takže byly sušeny i zavařovány, aby je bylo možno používat po celý rok. Morušové stromy, které …

podzimni_zahrada
Zahrada
5 věcí, na které v podzimní zahradě nesmíte zapomenout

Podzim je pro každého zahrádkáře náročným obdobím. Právě v tomto čase se rozhoduje o úrodě a zelené a kvetoucí zahradě příští sezóny. Zahrada se musí připravit na zimní odpočinek, odstraňují se zbytky rostlin, kypří záhony, sázejí rostliny a obecně se provádějí důležité práce, díky kterým bude vaše zahrada krásná hned od …