Pampeliška je ozdobou i typickou léčivkou jara

pampeliška
Bylinky

S příchodem jara se příroda zazelená a louky ozdobí zlaté hlavičky pampelišek. Ty vykukují ze zahradních trávníků a objevují se i v záhonech. I když je pampeliška v zahradě považována za plevel, který je nutno zlikvidovat, není potřeba spěchat – nejdříve otrhejte žluté květy. Můžete z nich totiž připravit lahodný čaj, med nebo pampeliškový sirup a užít si nejen jejich krásy, ale také léčivých účinků. Pampeliška lékařská čili smetánka lékařská patří k nejznámějším domácím léčivým bylinám. Jde o vytrvalou a značně odolnou rostlinu, typickou pro mírnější oblasti Evropy a Asie. Nejčastěji roste na lukách, mezích a najdeme ji i v zahradách, odkud je však nemilosrdně vytlačována jako plevel.

Jaké pozitivní účinky pampeliška nabízí

Chcete-li pampelišku používat jako léčivku, zaměřte se na list, květ, nať i kořen. Pampeliška – kořen se však sbírá až na podzim a kořen se suší. Hotový je až tehdy, když při nalomení nevyteče mléčná tekutina. V té se skrývá nejvíce léčivých látek. Z listů lze připravit chutný salát, z květů pak pampeliškový sirup, pampeliškový med nebo chutný čaj. Kde všude může pampeliška lékařská pomoci?

  • posílí činnost ledvin, žlučníku i jater
  • účinkuje i na žlučové kameny
  • je stimulantem látkové výměny a má močopudné účinky
  • podporuje léčbu dny a artrózy
  • příznivě ovlivňuje zažívání a podporuje chuť k jídlu
  • list pampelišky pomáhá při cukrovce
  • mladé listy smetánky lékařské mají vysoký obsah vitamínu C

Pampeliška však není vhodná pro každého. Vyhnout by se jí měli kojící a těhotné ženy a menší děti a lidé s akutním stavem neprůchodnosti žlučových cest nebo střev.

Pampeliškový salát nebo čaj?

Pokud trpíte nedostatkem vitamínu C a nechcete používat doplňky stravy, vyzkoušejte pampeliškový salát. Ten se připravuje z nasbíraných čerstvých jarních lístků. Ty by však byly hořké, pokud by se neupravily krátkým louhováním ve vlažné osolené vodě. Oblíbeným produktem při avitaminóze je také čerstvá pampelišková šťáva. Z pampelišky se připravuje i lahodný čaj – ve směsi s dalšími bylinkami je doporučován na žaludek, žlučník, játra a střeva. Trápí-li vás překyselení žaludku, pomůže pampeliškový kořen. Ten stačí posekat, nechat ve vodě přejít varem, vylouhovat a přecedit. Pije se vlažný, ideálně dvakrát denně po dvou šálcích.

pampeliška

Dětem jistě bude chutnat pampeliškový sirup

Do pampeliškového sirupu můžete přidat i další rostlinky, jako je třeba sedmikráska či hluchavka. Jako základní surovina se používají čerstvě natrhané pampeliškové květy. Důležité je zaměřit se na květy mladé, nepoškozené a z čistého prostředí. Před zpracováním se nemyjí, odstranili byste zdraví prospěšný pyl. Květy se umístí do většího hrnce, je možno přidat pokrájený citron a pomeranč a samozřejmě cukr, ideálně třtinový. Cukr se rozmíchá a rozpustí, směs se na čtvrt hodiny povaří a pak se nechá v chladu odstát. Druhý den se vše přecedí a znovu vaří až do dostatečné hustoty. Sirup ve sklenicích a zavíčkovaný vydrží dlouhou dobu. Můžete ho použít do čaje nebo chladných nápojů místo cukru, dá se i nakapat na lívance nebo chleba s máslem.

Nejznámějším výrobkem z pampelišek je med

Nejčastěji používaným výrobkem z pampelišek je pampeliškový med. Nejedná se sice o med v pravém slova smyslu, protože tento produkt nemá se včelami nic společného, ale dá se využít místo medu včelího. Má lahodnou chuť a léčivé účinky, například na nachlazení. Hledáte na pampeliškový med recept, který by zvládl každý?

Recept na pampeliškový med:

  • stačí 100 ks kvalitních pampeliškových květů z nezávadného prostředí
  • tři-čtvrtě litru vody
  • 1 kg cukru
  • půl lžičky kyseliny citronové nebo půlka citronu

Květy je potřeba zalít vroucí vodou a nechat jeden den louhovat. Pak se nálev přecedí a vaří s cukrem do zhoustnutí. Přidá se kyselina citronová a znovu povaří. Horky med se plní do skleniček, zavíčkuje a na několik minut obrátí dnem vzhůru. Pak se otočí zpět, nechá se vychladnout a uloží se pro další použití.

 

Přečtěte si i další články na téma bylinky:

 

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

cuketa
Zahrada
Cuketa – nenápadná zelenina s obrovskými možnostmi použití

Pokud byste hledali zeleninu, která plodí po celou sezónu, má velké množství postupně dozrávajících plodů, v kuchyni ji lze využít více způsoby a její pěstování zvládne i začátečník, určitě zvolte cuketu. Tato letní tykev patří k nejvděčnějším rostlinám, dokáže vám dodat základ mnoha lehkých obědů i večeří po celé léto. Navíc je …

Frýdecko - místecký veletrh
Výstavy květin
Veletrh bydlení, zahrada, stavba, žena hobby – to vše na Frýdecko – Místeckém veletrhu

Veletrh pro celou rodinu, i tak by se dal nazvat Frýdecko – Místecký veletrh, který se již po třinácté odehraje v prostorách sportovní haly Polárka ve Frýdku Místku. Veletrh, který se koná v termínu od pátku 24. do neděle 26. května si určitě nenechte ujít. Co vás na veletrhu čeká? …

balkonove kvetiny
Zahrada
Květiny na balkoně prozáří váš domov

Každý balkon vypadá lépe, je-li zkrášlen velkým množstvím barevných květů, které se přelévají přes jeho zábradlí. Jako živou dekoraci můžete použít nejrůznější trvalky i letničky pestrých barev, zajímavé mohou být i jejich listy. Okrasné rostliny můžete umístit do květináčů, truhlíků nebo dekorativních nádob. Lze je využít i jako stínidlo nebo …