Pampeliška je ozdobou i typickou léčivkou jara

pampeliška
Bylinky

S příchodem jara se příroda zazelená a louky ozdobí zlaté hlavičky pampelišek. Ty vykukují ze zahradních trávníků a objevují se i v záhonech. I když je pampeliška v zahradě považována za plevel, který je nutno zlikvidovat, není potřeba spěchat – nejdříve otrhejte žluté květy. Můžete z nich totiž připravit lahodný čaj, med nebo pampeliškový sirup a užít si nejen jejich krásy, ale také léčivých účinků. Pampeliška lékařská čili smetánka lékařská patří k nejznámějším domácím léčivým bylinám. Jde o vytrvalou a značně odolnou rostlinu, typickou pro mírnější oblasti Evropy a Asie. Nejčastěji roste na lukách, mezích a najdeme ji i v zahradách, odkud je však nemilosrdně vytlačována jako plevel.

Jaké pozitivní účinky pampeliška nabízí

Chcete-li pampelišku používat jako léčivku, zaměřte se na list, květ, nať i kořen. Pampeliška – kořen se však sbírá až na podzim a kořen se suší. Hotový je až tehdy, když při nalomení nevyteče mléčná tekutina. V té se skrývá nejvíce léčivých látek. Z listů lze připravit chutný salát, z květů pak pampeliškový sirup, pampeliškový med nebo chutný čaj. Kde všude může pampeliška lékařská pomoci?

  • posílí činnost ledvin, žlučníku i jater
  • účinkuje i na žlučové kameny
  • je stimulantem látkové výměny a má močopudné účinky
  • podporuje léčbu dny a artrózy
  • příznivě ovlivňuje zažívání a podporuje chuť k jídlu
  • list pampelišky pomáhá při cukrovce
  • mladé listy smetánky lékařské mají vysoký obsah vitamínu C

Pampeliška však není vhodná pro každého. Vyhnout by se jí měli kojící a těhotné ženy a menší děti a lidé s akutním stavem neprůchodnosti žlučových cest nebo střev.

Pampeliškový salát nebo čaj?

Pokud trpíte nedostatkem vitamínu C a nechcete používat doplňky stravy, vyzkoušejte pampeliškový salát. Ten se připravuje z nasbíraných čerstvých jarních lístků. Ty by však byly hořké, pokud by se neupravily krátkým louhováním ve vlažné osolené vodě. Oblíbeným produktem při avitaminóze je také čerstvá pampelišková šťáva. Z pampelišky se připravuje i lahodný čaj – ve směsi s dalšími bylinkami je doporučován na žaludek, žlučník, játra a střeva. Trápí-li vás překyselení žaludku, pomůže pampeliškový kořen. Ten stačí posekat, nechat ve vodě přejít varem, vylouhovat a přecedit. Pije se vlažný, ideálně dvakrát denně po dvou šálcích.

pampeliška

Dětem jistě bude chutnat pampeliškový sirup

Do pampeliškového sirupu můžete přidat i další rostlinky, jako je třeba sedmikráska či hluchavka. Jako základní surovina se používají čerstvě natrhané pampeliškové květy. Důležité je zaměřit se na květy mladé, nepoškozené a z čistého prostředí. Před zpracováním se nemyjí, odstranili byste zdraví prospěšný pyl. Květy se umístí do většího hrnce, je možno přidat pokrájený citron a pomeranč a samozřejmě cukr, ideálně třtinový. Cukr se rozmíchá a rozpustí, směs se na čtvrt hodiny povaří a pak se nechá v chladu odstát. Druhý den se vše přecedí a znovu vaří až do dostatečné hustoty. Sirup ve sklenicích a zavíčkovaný vydrží dlouhou dobu. Můžete ho použít do čaje nebo chladných nápojů místo cukru, dá se i nakapat na lívance nebo chleba s máslem.

Nejznámějším výrobkem z pampelišek je med

Nejčastěji používaným výrobkem z pampelišek je pampeliškový med. Nejedná se sice o med v pravém slova smyslu, protože tento produkt nemá se včelami nic společného, ale dá se využít místo medu včelího. Má lahodnou chuť a léčivé účinky, například na nachlazení. Hledáte na pampeliškový med recept, který by zvládl každý?

Recept na pampeliškový med:

  • stačí 100 ks kvalitních pampeliškových květů z nezávadného prostředí
  • tři-čtvrtě litru vody
  • 1 kg cukru
  • půl lžičky kyseliny citronové nebo půlka citronu

Květy je potřeba zalít vroucí vodou a nechat jeden den louhovat. Pak se nálev přecedí a vaří s cukrem do zhoustnutí. Přidá se kyselina citronová a znovu povaří. Horky med se plní do skleniček, zavíčkuje a na několik minut obrátí dnem vzhůru. Pak se otočí zpět, nechá se vychladnout a uloží se pro další použití.

 

Přečtěte si i další články na téma bylinky:

 

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

tuhykorinek
Zahrada
Jak na zahradní kalendář a deník?

Příroda je proměnlivá, ale neustále se střídá 12 měsíců a 4 roční období. Když máte prostor a chuť, využijte zahradu na plno a pěstujte nejen okrasné květiny a dřeviny. Vymyslete si a nakreslete jedlou zahradu nebo dokonce les, plánujte si aktivity na celý rok dopředu. A (ne)úspěchy nezapomeňte zaznamenávat do …

zahrada v zimě
Zahrada
Zima na zahradě nemusí být dobou odpočinku

I když je už zima, přesto teplota stále ještě dovolí provádět některé zahradní práce, například zastřihávání, úpravu záhonů, péči o kompost, odstraňování napadaného listí, umístění nastýlky k rostlinám, zazimování jezírek, kontrolu a opravy zahradního nářadí i techniky a mnoho dalších činností. Můžete se také věnovat těm částem zahrady, na které jste …

plot v zimě
Bydlení
Potřebuje váš plot před zimou ošetřit?

Správné zazimování zahrady neobnáší jen péči o trávník, stromy, keře a rostliny. Postarat se musíte také o venkovní bazén a některé druhy plotů. Víte, jak na vhodnou údržbu vašeho plotu nebo zda máte plot zcela bezúdržbový? Podívejte se do našeho velkého přehledu o správném zimním ošetření různých plotů. Jak se …