Zdravý záhon léčivek

pažitka
Bylinky

Léčivé rostliny se na zahrádkách i v květináčích na oknech těší stále větší popularitě. Už se nesázejí do úhledných záhonků, ale do divokých smíšených záhonů, kde rostou přirozeně vedle sebe a svou krásou zdobí celou zahradu. Dnes vám představíme léčivou pažitku i její česnekovou variantu pažitku čínskou, oblíbený ženšen pětilistý a nedoceněné přírodní antibiotikum yzop lékařský.

Pěstování a užití léčivek

Léčivé rostliny jsou nejvýznamnějším zdrojem přírodních léčiv – zatímco dříve z nich vycházelo především lidové léčitelství, dnes s nimi pracuje moderní medicína i gastronomie. Léčivky dodávají pokrmům chuť i aroma. Přidáváme je do polévek i k masu. A čím dál častěji je také pěstujeme. Léčivky a bylinky nepotřebují jenom rozsáhlé záhony, lze je pěstovat i na balkonech, terasách a za okny v mobilních nádobách. Zatímco dříve se bylinky a léčivky sázely do pravidelných obrazců, nyní se přistupuje k přirozené smíšené výsadbě. Na smíšeném záhonu se stačí zaměřit na to, které jsou stálezelené, které jednoleté a které patří mezi trvalky. Dalším důležitým kritériem, které byste měli zohlednit, je výška a šířka, do níž se jednotlivé léčivky dorůstají.

Slunečné stanoviště je oblíbencem třezalky, řebříčku, levandule a mateřídoušky.

Polostín zase milují kořenové bylinky – bazalka, libeček, petržel, máta, pažitka, celer a kerblík.

Tip: Bylinkový a léčivkový záhon se výborně hodí kombinovat s kvetoucími rostlinami. Mnohé z nich totiž také využijete v kuchyni i při léčbě a prevenci nejrůznějších nemocí. Léčivky doplňujte růžemi, měsíčky, slunečnicemi, levandulí nebo třeba diviznou.

Yzop: přírodní antibiotikum

Yzop lékařský je nízká léčivka s bohatým větvením a hustými květy, která se dorůstá přibližně 30 cm. Vykvétá od června do července modrými květy. Vybrat si můžete ale i z jinobarevných variant – Yzopu lékařského Rosa a Yzopu lékařského White. „Yzop vyžaduje slunné stanoviště a suché vápenité půdy. Roste poměrně kompaktně, v nízkém keříku, proto je vhodný k vysazení na okraje záhonů. Hodí se také na skalky a všechny zahradnice bez vlastních zahrádek ho mohou vysadit do nádob na balkoně nebo do truhlíků,“ vysvětluje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha.

Používá se k dochucování pokrmů. Jeho čerstvé i sušené listy výborně dochutí pečené maso, omáčky, polévky i saláty. V lidovém léčitelství je yzop poměrně hojně frekventovaný – využíval se při zánětech průdušek, močového měchýře i trávicího traktu. Má dezinfekční i antibiotické účinky.

Yzop
popisek: Yzop lékařský můžete pěstovat v truhlíku či na balkoně.

Ženšen pětilistý vynikne v závěsných nádobách

Zelený ženšen pětilistý s bílými květy se dorůstá úctyhodné výšky 1,5 metru. Léčivé účinky této popínavé rostliny jsou známy už mnoho staletí, během kterých ji využívali především v horských oblastech její domovské jižní Číny, Thajska i Japonska. Ženšenu se v těchto končinách přezdívalo „bylina dlouhověkosti“ nebo „bylina nesmrtelnosti“. Kolem jeho kultivaru Jiaogulan rozhodně nikdo neprojde bez povšimnutí, a to zejména díky jeho krásným bílým květům, které rostou v trsech.

Na zahradě vynikne v květináčích či závěsných nádobách. Výborně se uplatní i jako solitér v pěstěném trávníku, ale vhodný je i pro skupinovou výsadbu. Obecně se určitě lépe hodí do zahrad přírodního stylu, ale zkrášlí i balkon či terasu v domě.

Ženšenu svědčí slunné stanoviště i polostín. Optimální podmínky k životu mu poskytuje vlhká a humózní zemina. Odolá i teplotám -15 stupňů Celsia, proto může v mírnějších oblastech přezimovat na záhonu.

S čím ženšen pomáhá?

  • Upravuje krevní tlak.
  • Snižuje cholesterol.
  • Zlepšuje průtok krve, proto je přirozenou prevencí před infarktem či mozkovou příhodou.
  • Zlepšuje činnost jater a ledvin.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Pomáhá při nespavosti.
  • Uvolňuje, proto působí proti stresu či psychické zátěži.

Přísun vitamínu C a B2 zajistí pažitka

Pažitka (neboli šnitlík) zdobí prakticky každou českou zahrádku. Trsovitě rostoucí bylinka má duté trubkovité zelené listy, které se mohou sklízet už časně na jaře. Mají štiplavou příjemnou vůni a opravdu výraznou chuť. Pažitka je bohatým zdrojem vitamínů C a B2, proto se přidává do celé řady pokrmů a salátů.

Pažitka pobřežní, jak už název napovídá, roste podél rybníků, na vlhkých loukách či v křovinách. Z toho plyne, že vyžaduje opravdu pořádnou zálivku. Pěstovat ji můžete na zahrádce jako součást bylinkového záhonu, v nádobách, květináčích či kontejnerech, ale umístit ji můžete i na okno v kuchyni, aby byla neustále po ruce. Má ráda světlé až polostinné stanoviště, nesvědčí jí přímé sluníčko. Pokud pěstujete pažitku na záhoně, můžete ji nechat přezimovat venku, protože je mrazuvzdorná až do teploty -28 stupňů Celsia. Ovšem před zimou je nesmíte příliš sestříhat.

pažitka
popisek: Pažitka má v kuchyni rozličné uplatnění a sklízet ji můžete už časně na jaře.

S čím pažitka pomáhá?

  • Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
  • Přispívá k regeneraci organismu.
  • Pomáhá s křečovými žilami a popraskanými žilkami.
  • Regeneruje organismus.
  • Naostří váš zrak.
  • Působí preventivně proti rakovině žaludku, jícnu, tlustého střeva, prsu a plic.

Tip: Pokud jste nikdy pažitce nepřišli na chuť, možná jste se ještě nesetkali s pažitkou čínskou. Přezdívá se jí česneková pažitka pro její aromatickou česnekovou chuť i okrasnou hodnotu. V kuchyni ji můžete používat včetně drobných cibulek jako alternativu pažitky ale také jako alternativu česneku. Do pokrmů se přidává syrová nebo jen na závěrečné rychlé provaření.

 

Zdroj obrázků: www.shutterstock.com

 

 

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …