Oblíbené avokádo si můžete vypěstovat sami

avokaco
Zahrada

Avokádo je již několik let hitem ve zdravém stravování. To má velice dobrý důvod – avokádo je ovoce, které obsahuje obrovské množství prospěšných látek a zdravého tuku. Je zdrojem bílkovin, vitamínů a také minerálů. Avokádo neboli hruškovec přelahodný se řadí k tzv. superpotravinám. Plod avokáda bývá temně zelený, někdy nahnědlý až fialový, vevnitř zelenožlutý, měkký a s velkou peckou uprostřed. A právě díky pecce se můžete pustit do pěstování avokáda sami. Zajímavý není jen plod, ale i avokádo rostlina.

TIP: Máte avokádo opravdu rádi? Inspirujte se těmito recepty na avokádové smoothie. Pochutnáte si!

Avokádo – pěstování s dlouhou tradicí

Novinkou je tato plodina jen u nás. Jak vypěstovat avokádo bylo známo již mnoho tisíc let př.n.l. především v Mexiku. V českých obchodech se setkáváme s plody pocházejícími hlavně ze Španělska nebo z Izraele. Váha avokáda může být různá, od 10 dkg až do jednoho kilogramu. Avokádo strom může vyprodukovat přes 100 kusů tohoto ovoce s jemně ořechovou chutí. Všechny druhy avokáda jsou hruškovité až kulovité, slupka je pevná a značně nepropustná, takže obsah nebývá dotčen pesticidy používanými při pěstování. Velmi oblíbené je v kuchyni, použít ho můžete samostatně nebo v pomazánkách. Vyzkoušet lze také recept na mexickou specialitu guacamole.

avokado

Avokádo chutná jedině správně zralé

Chcete mít své vlastní avokádo? Pěstování z pecky předpokládá, že budete mít správně zralý plod, jehož pecku pak použijete. V obchodě se pro poznání zralosti používá hmat, plod by měl být pružný. Problémem bývá to, že avokádo již může být pomačkané a v těchto místech nahnědlé. Je-li na omak tvrdé, můžete si ho nechat dozrát doma, většinou stačí tři dny. Zelené avokádo by nemělo mít hnědé skvrny, ty značí přezrálost. Správná konzistence je jako máslo. Po rozříznutí jdou obě půlky od sebe oddělit bez námahy a dužinu lze lžící lehce oddělit od slupky. Na našedlém nebo kašovitém avokádu si rozhodně nepochutnáte. 

Jak vypěstovat avokádo

U nás můžete mít vlastní avokádo jako pokojovou rostlinu. Je poměrně nenáročné, potřebuje běžnou půdu, odlehčenou a jen mírně kyselou. Půda by měla být vlhká, ale ne příliš. Občas je možný i postřik na list. Celý proces, jak pěstovat avokádo, začíná výběrem správně zralého a zdravého plodu. Ten se opatrně rozkrojí, aby se nepoškodila pecka. Pecku pak vyloupněte a očistěte. Do spodní širší části pecky zabodněte 3-4 párátka jako nožičky. Ty umožní, aby spodní část pecky mohla být ponořená ve vodě – přibližně jedna třetina. Sklenici s vodou a peckou dejte na místo, kde bude stálá vyšší teplota – mezi 22 až 28 stupni Celsia. Vodu je potřeba pravidelně měnit, nejlépe obden. Po měsíci by se měly začít objevovat náznaky kořínků, po nich pak přijdou lístky.

avokado

Avokádo jako pokojová rostlina

Jak zasadit avokádo? Pokud má vaše pecka první lístky, je čas na přesazení do květináče. Zvolte takové místo, kde bude teplota alespoň 8 stupňů a na rostlinu nebude zasahovat přímé slunce. Odstraňte párátka. Pecku s listy přemístěte do květináče, vrchní třetina až polovina bude vyčnívat. Nezapomeňte dát do květináče drenáž. Květináč by měl mít kolem 20 cm a neměl by být plný až po okraj. Ze začátku nemusíte hnojit, živiny přidávejte až po roce, stačí dvakrát ročně. Avokádo je pak potřeba pravidelné zaštipovat, aby nerostlo příliš do výšky a spíše se rozvětvovalo a kvetlo. Nechcete mít velké avokádo? Strom může být až dvoumetrový, ale zaštipováním ho můžete omezit a tvarovat jako bonsaj. Nečekejte rychle plody, v našich podmínkách nemusí avokádo plodit vůbec.

Péče o avokádo není náročná

V pokojové teplotě stačí avokádu svrchní zálivka dvakrát do týdne. Voda nesmí zůstat stát v misce, nejvhodnější pro zálivku je dešťovka nebo odstátá voda. V zimě stačí vody méně. Přesazuje se při větším nárůstu, je potřeba dát pozor na kořeny. Avokádo bývá často napadeno mšicemi. Stromek je tedy nutno pravidelně kontrolovat, a pokud již k napadení dojde, doporučuje se mšice osprchovat, posbírat a rostlinu postříkat mýdlovým roztokem s kapičkou aromatického oleje. Pozor na přímé slunce a klesající teplotu. Avokádo je při správní péči dekorativní, a i když nebude plodit, může se stát ozdobou vašeho bydlení.

 

Přečtěte si i další články o pěstování rostlin a zeleniny:

 

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

 

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …