5 věcí, na které v podzimní zahradě nesmíte zapomenout

podzimni_zahrada
Zahrada

Podzim je pro každého zahrádkáře náročným obdobím. Právě v tomto čase se rozhoduje o úrodě a zelené a kvetoucí zahradě příští sezóny. Zahrada se musí připravit na zimní odpočinek, odstraňují se zbytky rostlin, kypří záhony, sázejí rostliny a obecně se provádějí důležité práce, díky kterým bude vaše zahrada krásná hned od příštího jara. Nutných prací je poměrně hodně, ale nemusíte vše udělat najednou. Ideální je podzimní přípravu rozplánovat do měsíců tak, abyste vše stihli a o zahradu bylo dokonale postaráno.

Sázejte, přesazujte a střihejte

Chcete prožít na zahradě krásné a barevné jaro? Zajistěte si ho již v podzimním období výsadbou cibulnatých trvalek, okrasných dřevin i ovocných stromků. Proč se právě září a říjen hodí pro sázení a přesazování? Podzimní poměrně teplé deštíky zajistí půdě vlhkost a sluneční paprsky dostatečnou teplotu, takže sazenice i přesazované rostliny se stihnou aklimatizovat a na přicházející zimu budou připraveny tak, aby bez problémů přežily. Důležité je také podzimní střihání keřů i křovin. Touto činností se ochraňují rostliny před úhynem. Bobuloviny, jako třeba rybíz, snesou zkrácení větviček i o třetinu délky. U dřevin zastřihujte opatrněji, jednotlivé druh mohou mít rozdílné nároky. Nezapomeňte sestřihnout také živé ploty, zde se zastřihuje nejvíce v oblasti koruny. Touto péčí si zajistíte kvetoucí zahradu i budoucí bohatou úrodu.

Po sklizni je nutno zalévat a zazimovat

listi

V době, kdy na zahradě začne měnit barvu listí, přichází čas dozrávání a sklízení poslední úrody. Je nejvyšší čas na přípravu úložných prostor pro kořenovou zeleninu a jablka, pro sklizeň a vylouskání ořechů. S prvními mrazíky přesuňte do domu ty rostliny v květináčích, které nechcete nechat zmrznout. Očistěte je, ošetřete a pravidelně kontrolujte jejich stav, popřípadě odstraňujte škůdce. Plevel na záhonech vyplejte a ušetřete si tak práci na jaře. Přeryjte prázdné záhony, popřípadě zapracujte kompost a pohnojte. Důležitá je důkladná zálivka všech rostlin a stromů. Dostatek vody pomůže rostlinám v pořádku přežít zimu.

Připravte dřeviny na další sezónu

Na podzim se vysazují cibuloviny, růže a některé dvouletky i další rostliny, ale tento čas je ideální zvláště pro vysazení vřesů, stálezelených listnáčů a jehličnanů. Pokud je potřeba, můžete přemístit jádroviny a peckoviny. Provádí se podzimní řez a ošetření kmenů a větví, mechanické i chemické. I dřeviny je potřeba zazimovat, kořeny se zasypávají vrstvami mulče, zeminou či shrabaným listím. Myslete i na hnojení. Obáváte-li se mrazů, přikryjte choulostivé rostliny chvojím. Okrasné jehličnany můžete svázat, ochráníte je před napadaným sněhem. Zazimování nechte na konec října a na listopad.

I trávník potřebuje podzimní péči

podzimni_zahrada

Trávník na podzim – podzimní péči potřebuje i váš trávník. Abyste se na jaře mohli kochat bezchybnou zelenou plochou, shrabujte během podzimních měsíců spadané listí. Sluneční paprsky tak budou mít volný přístup k trávním stonkům a budou zahřívat i kořínky. Proveďte poslední posekání trávy, ale nyní nesekejte příliš nakrátko. Použijte podzimní hnojivo určené pro trávník, prodloužíte jeho životnost a odolnost. Proč použít právě podzimní hnojivo? Má menší množství dusíku, takže trávník neporoste tak rychle, a naopak více draslíku, který zvyšuje odolnost. Trávník si tak doplní i chybějící živiny. Můžete také provést poslední postřik.

Nezapomeňte na zahradní nářadí a vybavení

K podzimní péči o zahradu neoddělitelně patří i údržba, opravy, vyčištění a uložení veškerého zahradního nářadí, abyste na jaře nezjistili, že budete muset část náčiní vyhodit a pořídit nové, popřípadě, abyste se údržbou nezdržovali na jaře, kdy je nejvíc práce. Nezapomínejte ani na vodu v zahradě. Vypusťte jezírka nebo je zabezpečte před mrazem, vyprázdněte hadice a uzavřete vodovodní kohoutky. Na zahradu umístěte i ptačí krmítko, které vám v zimě může poskytnout zábavu.

Přečtěte si i další články o podzimu na zahradě:

 

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

 

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …