Moruše – zajímavé ovoce i unikátní superpotravina

Morusovnik
Zahrada

Moruše je ovoce, které v současnosti opět přichází do módy. Přitom to v minulosti byly velmi oblíbené plody, ať se již jednalo o moruše bílé, černé nebo červené. Byly vyhledávány pro vysoký obsah vitamínů  a minerálů, takže byly sušeny i zavařovány, aby je bylo možno používat po celý rok. Morušové stromy, které dříve byly zcela běžnou dřevinou, byly postupně vykáceny a tento druh časem upadal do zapomnění. Přitom se jedná o strom, který lze poměrně snadno pěstovat a navíc se dá i vytvarovat dle potřeby třeba jako živý plot. Morušovník pochází z Číny, Íránu nebo Afgánistánu a vyskytoval se i ve východní Americe. V Číně byla moruše známá již ve 12. století, ovšem pěstovala se hlavně jako zdroj potravy bource morušového.

Proč je moruše výjimečná

moruse

Morušovník je vzdálený příbuzný fíků. Nejedná se však pouze o pochoutku, kterou si můžeme zpestřit jídelníček, ale jedná se o tak zdravou stravu, že byla zařazena mezi tzv. superpotraviny. V současné době konzumaci plodů doporučují i známí výživoví experti. Příčinou je především to, že moruše obsahuje nejen cukry přírodního původu, ale i velké množství bílkovin a ve stravě tolik potřebné vlákniny. Unikátní je i vysoký obsah různých vitamínů, minerálů, antioxidantů, bioflavonoidů a dalších cenných látek. Proto se morušovník vrací na výsluní a začíná se hojně pěstovat v sadech i soukromých zahradách.

Jak sázet moruši

Při sázení morušovníků opatrně vybírejte stanoviště. Moruše nemají rády jílovitou půdu, prospívají spíše ve směsích hlíny a písku. Vysazuje se do připravených jam vysypaných kompostem a zeminou. Pro sázení je vhodné jak jaro, tak podzim. K umístěnému stromku se přihrne půda a přišlape se. Po zasazení běžným způsobem je nutné půdu pořádně prolít a poslední vrstvu půdy prokypřit. Dobré je také poskytnout stromku oporu jako například kůl. Ten se do půdy umisťuje ještě před samotnou výsadbou. Stromek je potřeba ošetřit postřikem proti běžným škůdcům. Pro snadnější aplikaci postřiku využijte zahradní postřikovač.

Podmínky úspěšného pěstování

moruse

I když moruše není příliš náročná, nelze ji pěstovat všude. Přece jen jde o teplomilnou rostlinu, která potřebuje vyhřátou půdu  a takovou oblast, kde jsou průměrné roční teploty kolem 10 stupňů. Škodí jí severní vítr a příliš otevřená místa. Ideální je stanoviště chráněné před větrem, jako jsou například údolí. Moruším se daří i ve vinařských oblastech. Je však potřeba počítat s tím, že strom má široce rozvětvené kořeny, které zasahují do hloubky. Proto by měla být vysazována v dostatečné vzdálenosti od ostatních stromů a také teras a zahradních cestiček, které by mohly padající plody obarvit. Moruše se prodávají naroubované, takže samčí i samičí květy vyrostou na jednom stromku, není tedy potřeba opylovače. Stačí jen pravidelně zalévat a stříhat, řez se provádí jen na mladších stromcích. Je možno mírně přihnojovat. Plodů se dočkáte po třech až čtyřech letech.

Jaký druh moruše zvolit

V našich podmínkách je nejčastěji vysazována moruše bílá, moruše červená, moruše černá, tvarově morušovník trnavský nebo moruše převislá. Od těchto druhů je odvozeno dalších více než 400 odrůd. Mají odlišné tvary listů, liší se i velikostí plodů, jejich barvou i chutí. Nejčastěji se můžete setkat s černým morušovníkem, který se zachoval především na Moravě nebo na Slovensku. Obvyklá je jak  podoba stromu, tak keře. Plody mají tmavou barvu, výraznou chuť a šťáva značně barví. K velkým stromům patří morušovník bílý, který může mít jak bílé, tak žluté nebo načervenalé plody. Před červeným morušovníkem je u nás dávána přednost jeho kříženci, morušovníku trnavskému. Pokud se obáváte přílišných rozměrů stromu, můžete si vybrat převislý morušovník.

Bohaté možnosti využití

Moruši je sice možno očesávat, ale častěji se využívá varianta sbírání spadaných plodů. Mohou padat na upravený trávník nebo zvolte variantu položení netkané textilie, která zabrání kontaktu plodů s půdou. Sebrané nebo očesané plody pak lze krátce uskladnit do chladničky nebo do sklepa, protože chutnají nejlépe v čerstvém stavu. Kromě přímé konzumace čerstvých plodů lze moruši využít také k sušení, zamrazit, zavařit, popřípadě upéci jako čaj, použít na omáčky nebo uvařit marmeládu. Oblíbený je také destilát z moruší.

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …