Jaké zásady dodržovat při pěstování masožravých rostlin

masozrava-rostlina
Zahrada

Okouzlily vás exoticky působící rostlinky, které navíc poslouží jako mucholapka, ale máte obavy, že byste péči o ně nezvládli? Není se čeho bát, i mezi masožravými rostlinami jsou takové druhy, které zvláštní nároky nemají a mnohdy jejich pěstování snadnější, než u některých pokojovek. Stačí si vybrat správné druhy vhodné i pro začátečníky a dodržet některé zásady. Masožravky rozhodně nejsou tak choulostivé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ani svou dávku masité potravy nemusejí dostávat každý den, důležitější je zajistit dostatečné množství světla a vlhkost, aby rostliny měly podmínky podobné jako v přírodě.

Ze kterých druhů masožravek si můžete vybírat?

rosnatka

Neznáte dobře masožravé rostliny? Druhy těchto krasavic najdete po celém světě. Snad nejdelší tradici v domácím pěstování má masožravka mucholapka podivná. Je původem z Ameriky, kde byla objevena již v polovině 18. století. Jejími požadavky jsou především světlo a voda. Podobné nároky má i rosnatka. Jako masožravku ji popsal již Charles Darwin. Většina druhů rosnatek vyžaduje, aby měly neustále vlhkou zeminu, výjimkou je rosnatka niťovitá, která potřebuje méně vlhka a v zimě dokonce sucho. Rosnatky však nevyžadují krmení, mohou žít i bez masa. Odlišné jsou láčkovky, které jsou poněkud náročnější, přesto při troše pozornosti zvládne péči každý zájemce. Láčkovky pocházejí z tropů, vyhovuje jim tedy akvarijní prostředí, ve kterém se udržuje stálá vyšší vlhkost a patřičná teplota. Nemají rády přímé slunce a neměly by mít příliš vlhkou půdu. Za vhodných podmínek vyrostou až do 20 cm a mohou i dřevnatět.

Kde pěstovat masožravky

Masožravé rostliny se budou dobře vyjímat ve vašem pokoji, na balkóně, v zimní zahradě nebo i ve venkovních prostorách, třeba u jezírka. Klasická masožravá kytka unese teploty mezi 5 – 35 stupni Celsia, část druhů je dokonce mrazuvzdorná, může tedy být venku po celý rok jako součást rašeliniště nebo dekorace u jezírka. K těmto účelům se hodí např. tučnice či rosnatka evropská. Rozhodně však nepřinášejte rostliny z volné přírody, jedná se o chráněné druhy. I choulostivější druhy uvítají za vhodného počasí venkovní stanoviště. Ideální volbou jsou zimní zahrady nebo zasklený balkón, kde mohou masožravky přezimovat. Vyšší vlhkost a teploty mezi 20 až 28 stupni Celsia vyžadují láčkovky. V jejich případě je dobré pořídit malý pokojový skleník nebo zakryté akvárium. Při pěstování ve volném prostoru je vytvoření ideálních podmínek náročnější.

Jaké podmínky rostlinám vytvořit

masozrava-rostlina

Pokud budete mít v pokoji masožravé rostliny, pěstování budete muset věnovat více pozornosti. Vysazujte je do květináčů naplněných směsí rašeliny a třetinou křemičitého písku nebo perlitu. Určitě však masožravky neumisťujte nad topení. Přesazovat stačí jednou za dva až tři roky. Vlhkost vzduchu často kolísá, a to masožravým rostlinám vadí. Naštěstí si můžete pořídit vyšlechtěné křížence, kteří jsou proti těm klasickým odolnější. Pokud zajistíte dostatek vlhkosti a budete je rosit, vytvoří pasti a budou lapat hmyz. Takto se ale nechovají láčkovky, ty pro vytvoření pastí vyžadují vysokou teplotu po celý rok. I vlhkost musí být stále na 60%. Zde výrazně pomůže vhodné umístění, světlo lze zajistit i umělým osvětlením. Odolnější druhy se mohou na léto přestěhovat ven.

Jak se starat o masožravku

Při péči o masožravé rostliny musíte vycházet z jejich druhů a umístění. V zimních zahradách a na zasklených balkonech se vhodné podmínky udržují lépe, navíc zde rostliny mohou zůstat i přes zimu, protože se zde udrží teploty mezi 5 až 15 stupni Celsia. Masožravkám pak nevadí ani menší množství světla, protože v tomto období nerostou. Vody musí být stálý dostatek, misku je potřeba pravidelně kontrolovat a doplňovat, zemina nikdy nesmí úplně vyschnout. Vhodná je voda měkká nebo dešťová. S krmením se nemusíte trápit, hmyz není pro masožravky nezbytný. Rády si přilepší v létě, občas jim můžete napomoci, maximálně jeden kousek přiměřeně velkého hmyzu za týden. Odmění se vám krásnou a silnou rostlinou, která pokvete.

 

Přečtěte si také další články:

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …