4 tipy pro zvětšení a rozzáření obývacího pokoje

obývací pokoj
Bydlení

Je váš obývací pokoj příliš malý? To je problém, se kterým se potýká mnoho vlastníků jak panelových, tak některých starších bytů. Obývací pokoj je centrem bytu a rodinného života, a pokud je malý nebo tmavý či do něj ústí příliš velké množství dveří, nepůsobí místnost příjemným dojmem a nemusí poskytovat dostatek pohodlí obyvatelům. Jestliže celková dispozice bytu neumožňuje zvětšení nebo výměnu za jiný pokoj, je potřeba použít alespoň vhodné barevné ladění, vybavení nábytkem a doplňky a možnost optického zvětšení. Také volba dekorací může být zásadní.

Použijte minimum nábytku

Menší obývací pokoj rozhodně nezaplňte velkými kusy nábytku, Vyberte jen to nejnutnější, aby pokoj mohl sloužit svému účelu, tedy rodinným i přátelským setkáním a každodennímu životu jeho obyvatel. S menším počtem kusů nábytku bude váš pokoj vzdušnější, nebudete zde mít stísněný pocit a všichni se zde budou cítit pohodlně. Základem vybavení bude jistě dostatek místa k sezení pro rodinu, tedy sedací souprava a menší konferenční stolek. Proti sedací soupravě je většinou umístěna televize nebo jiné zařízení, sloužící pro zábavu. Obývací stěnu lze vynechat, stačí malé skříňky a poličky. Celek pak bude působit vzdušnějším dojmem. Dnešním trendem je minimalismus. Sedací souprava by neměla být rohová ani masivní, stačí jednoduchá pohovka a několik menších křesílek.

Vsaďte na správné barvy a osvětlení

Malé prostory může prozářit, prosvětlit i opticky zvětšit vhodné osvětlení a volba barev výmalby, nábytku i doplňků. Platí zde, že dobrou volbou jsou světlé barvy nebo bílé zdi a jedna zeď s výraznější barvou. Žlutá a oranžová barva a jejich odstíny jsou vždy dobrou volbou. Místnost pak působí vzdušně, světle, příjemně a opticky větším dojmem. Tuto iluzi dovrší dobře vybrané a dostatečné osvětlení. Pokud v místnosti není dostatek přirozeného světla, je nutné zajistit osvětlení umělé. Hlavní velký lustr zde nestačí, dobrou volbou jsou bodovky, proutěná stropní svítidla a stojací lampa v rohu místnosti. Nábytek by měl být také ve světlých barvách, se vzorem dřeva nebo v nějakých výraznějších barvách, navozujících dobrou náladu. Nábytek s prosklenými dvířky ke vzdušnosti pokoje přispívá.

obývák

Volba textilií a doplňků je důležitá

Malé detaily bývají u malých místností velice důležité. Dotvářejí interiér a mohou zdůraznit právě ty prvky, které zvýraznit chcete. Jejich výběr by měl být součástí celkového plánování při zařizování obývacího pokoje. Patří sem nejen záclony a závěsy na oknech, ale také koberce, deky, potahy, povlečení, polštářky, přehozy, ubrusy, dečky, tapety a další. Všechny tyto kousky by spolu měly ladit a vytvářet celkovou atmosféru. Záclony lze úplně vynechat, stejně tak husté velké koberce. Okna pak zastíní například rolety. Módní trendy nabízejí celou škálu možností, pro malé pokoje se však nehodí všechny. Při nedostatku prostoru si určitě nevyberete nákladné a zdobené doplňky. Pokoj zvětší, prosvětlí a učiní pohodlnějším spíše střízlivá elegance a praktičnost. Není nutné vyhýbat se výraznějším barvám, důraz je však potřeba klást na vzdušnost a snadnější údržbu.

TIP: Přečtěte si také tipy, jak zařídit pokojík pro školáka.

Pozornost věnujte dekoracím

I když rádi vystavujete nejrůznější krásné předměty nebo své sbírky, malý obývací pokoj není pro tento účel vhodným místem. Dekorace a drobné předměty mu ubírají na prostoru, a pokud jich je více, lehce vytvářejí dojem nepořádku. Vsaďte na volné plochy a vystavte jen to nejdůležitější. Čím více volných ploch ponecháte, tím lépe. Ani s obrazy, ubrusy a dečkami to nepřehánějte, i zde platí, že méně je více. Zkuste využít zrcadla, můžete jimi i obložit část zdi v obývacím pokoji. Díky odrazu bude místnost světlejší a opticky větší. Rodinná fotografie na plátně také poslouží jako skvělý doplněk pro Váš obývací pokoj. Pokud nemáte na stěně prostor pro větší obraz, stačí si vaše rodinné momenty vytisknout na fotopapír v menším formátu. Postačí potom ozdobná šňůrka a pár kolíčku na které fotky připevníte.

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

tepelné čerpadlo
Bydlení
Jaká je návratnost tepelného čerpadla?

Kompenzace investice do tepelného čerpadla trvá v průměru 5 až 15 let. To je velmi dobrý výsledek ve srovnání s konvenčními způsoby vytápění. Jak minimalizovat návratnost investice do tepelného čerpadla? Záleží např. na typu zařízení, které používáme. Návratnost investice do tepelného čerpadla – na typu záleží Existují různé typy tepelných …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …

Bydlení
Ať se děti nenudí! Dětské domečky do každé zahrady

Nevíte, co pořídit dětem na zahradu, aby se zabavily? V tomto článku najdete hned několik tipů – vybrali jsme takové, které podporují rozvoj dítěte a jsou v souladu s přirozenou dětskou zvědavostí a chutí poznávat nové věci. Pískoviště, pro malé i velké Co na tom písku děti vidí, ptáte se? …