Jak vybudovat skalku, která bude předmětem obdivu okolí

sklaka
Zahrada

Máte v zahradě svah, nevyužitý rohový prostor nebo zkrátka prázdné místo na okraji zahrady? Využijte dobu dovolených a pusťte se do budování skalky. Ta se může stát právě tím kusem zahrady, ke kterému se bude každý otáčet a který přitáhne zrak všech návštěvníků i kolemjdoucích. Nemusíte mít obavy, že byste zahradní skalku nezvládli, stačí dodržet jen několik pravidel a postup při zakládání skalky. Pak se můžete radovat ze zasloužených výsledků své práce. Okrasné skalky jsou vlastně miniaturním ztvárněním hor, takže si můžete vytvořit vlastní „pohoří“ přímo na zahradě.

Vyberte prostor a určete si velikost skalky

Skalku můžete založit prakticky kdekoli. Doporučován bývá jih a východ zahrady, ale pokud se rozhodnete pro jinou stranu, nic se nestane, když zvolíte vhodné rostliny. Pokud by se vám podařilo, aby vaše skalka byla pokračováním terasy nebo pergoly či nějaké zajímavější části domu, získáte opravdu obdivuhodné zátiší, kde budete moci denně relaxovat. Jediným zcela nevhodným místem pro skalku z kamenů je prostor pod listnáči. Skalka je krásná, je-li uklizená a upravená, a to se vám s neustále padajícím listím nepodaří. Zvažte také, kolik času budete moci skalce věnovat. Nebudete – li mít dostatečný časový prostor, zvolte raději menší velikost nebo umístěte rostliny na skalku ve velké nádobě nebo kamenném korytě.

Skalnička bude prospívat jen v dobré půdě

Přemýšlíte – li o tom, jak založit skalku, soustřeďte se na půdní podmínky a výběr kamene. Zemina musí být provzdušněná a dobře odvádět vodu. Pokud je půda těžká, lze ji odlehčit pískem nebo jemnější kamennou sutí. Měla by udržet určité množství vody, pokud je příliš vlhká, můžete vybudovat drenáž. Kameny vybírejte stejnorodé, budou-li mít původní patinu, zvětrání nebo lišejníky, tím lépe. Vhodné je vycházet z místních zdrojů, nevybírejte příliš výjimečné a odlišně barevné kusy, ty by nevypadaly přirozeně. Kameny můžete zakoupit u odborníků nebo přivézt z některého z místních lomů. Plánujete-li založit jen malou skalku, můžete si kameny nasbírat sami ve svém okolí. Půda i místo, kde bude stát skalka, musí být důkladně zbavené plevelů.

Skalka z kamenů vyžaduje úpravu terénu

netresk

Jak tedy postavit skalku? Začněte úpravou terénu. Ten je potřeba vymodelovat, aby byl zajímavý. Snažte se vytvořit zajímavé útvary, pozornost přitahují i umělé vlny a přirozené terásky, zvláště, pokud bude vaše skalka ve svahu. Pro budování skalky se nejvíce hodí různé druhy rul, popřípadě pískovce. Budete potřebovat různé tvary kamenů, ideální jsou ploché kameny, které je možno umisťovat vodorovně i svisle a které se dají použít i jako nášlapné plochy. Zaměřte se na štěrbiny mezi kameny. Ty by měly směřovat západně či východně, pak se v nich bude držet vláha a půda nebude rychle vysychat. Kamenů si připravte dostatečné množství, musíte počítat s tím, že přibližně třetinu každého kusu budete muset zapustit. Promyslete si, co kam budete sázet, podle výběru velikosti skalniček musíte nechat mezery mezi kameny. Vytvořte si také chodníčky pro snadný přístup k plevelu.

Vhodný výběr rostlin a voda bude vaše dílo korunovat

Jak udělat skalku, aby byla originální? Použijte skalničky, alpinky i trvalky. Nakupujte u odborníků a jen silné a zdravé rostliny. Vybírejte podle typu vaší skalky, každá skalnička má své nároky. Dodržujte dostatečné vzdálenosti, mějte na paměti, že skalničky vyrostou a vytvoří kvetoucí koberce a dominanty. Když skončíte s výsadbou, sazenice zalijte a případně doplňte chybějící zeminu. Pro udržení vláhy je dobré zasypat povrch drcenými kamínky. Na vodu nezapomínejte, každé skalce sluší malé jezírko nebo dokonce potůček, pokud máte tu možnost. Tekoucí voda dovede vaši skalku k dokonalosti.

Přečtěte si i další články:

 

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

Zahrada
Jak si vybrat celoroční zahradní nábytek?

Zahradní nábytek je nezbytným doplňkem každého domu s terasou nebo zahradou. Pokud chcete, aby vám nábytek vydržel po mnoho let, je důležité vybrat si ten správný materiál. Jenže jak se v něm orientovat, abyste nešlápli vedle? V tomto článku se podíváme na různé materiály, ze kterých se zahradní nábytek vyrábí, …

Zahrada
Hračky pro děti na zahradu – kreativita a radost z pohybu venku

Hračky pro děti na zahradu jsou nejen zábavným způsobem, jak je zabavit venku, ale také podporují jejich pohyb, kreativitu a sociální interakce. Vybrat správné hračky může být výzvou, proto vám přinášíme inspiraci a rady pro výběr těch nejlepších zahradních herček a her. Jaké hračky na zahradu jsou vhodné pro mladší …

Bydlení
Cihlová dlažba jako originální řešení z přírodních materiálů

Hledáte originální dlažbu na vaši terasu, příjezdovou cestu nebo na chodníky okolo domu? Co takhle cihlová dlažba? Nejenže má originální a nadčasový design, ale je také mimořádně pevná a odolná proti povětrnostním vlivům, nepodléhá opotřebení a má dlouhou životnost. Ač by se mohlo zdát, že se cihlová dlažba hodí především …