Pampeliška je ozdobou i typickou léčivkou jara

pampeliška
Bylinky

S příchodem jara se příroda zazelená a louky ozdobí zlaté hlavičky pampelišek. Ty vykukují ze zahradních trávníků a objevují se i v záhonech. I když je pampeliška v zahradě považována za plevel, který je nutno zlikvidovat, není potřeba spěchat – nejdříve otrhejte žluté květy. Můžete z nich totiž připravit lahodný čaj, med nebo pampeliškový sirup a užít si nejen jejich krásy, ale také léčivých účinků. Pampeliška lékařská čili smetánka lékařská patří k nejznámějším domácím léčivým bylinám. Jde o vytrvalou a značně odolnou rostlinu, typickou pro mírnější oblasti Evropy a Asie. Nejčastěji roste na lukách, mezích a najdeme ji i v zahradách, odkud je však nemilosrdně vytlačována jako plevel.

Jaké pozitivní účinky pampeliška nabízí

Chcete-li pampelišku používat jako léčivku, zaměřte se na list, květ, nať i kořen. Pampeliška – kořen se však sbírá až na podzim a kořen se suší. Hotový je až tehdy, když při nalomení nevyteče mléčná tekutina. V té se skrývá nejvíce léčivých látek. Z listů lze připravit chutný salát, z květů pak pampeliškový sirup, pampeliškový med nebo chutný čaj. Kde všude může pampeliška lékařská pomoci?

  • posílí činnost ledvin, žlučníku i jater
  • účinkuje i na žlučové kameny
  • je stimulantem látkové výměny a má močopudné účinky
  • podporuje léčbu dny a artrózy
  • příznivě ovlivňuje zažívání a podporuje chuť k jídlu
  • list pampelišky pomáhá při cukrovce
  • mladé listy smetánky lékařské mají vysoký obsah vitamínu C

Pampeliška však není vhodná pro každého. Vyhnout by se jí měli kojící a těhotné ženy a menší děti a lidé s akutním stavem neprůchodnosti žlučových cest nebo střev.

Pampeliškový salát nebo čaj?

Pokud trpíte nedostatkem vitamínu C a nechcete používat doplňky stravy, vyzkoušejte pampeliškový salát. Ten se připravuje z nasbíraných čerstvých jarních lístků. Ty by však byly hořké, pokud by se neupravily krátkým louhováním ve vlažné osolené vodě. Oblíbeným produktem při avitaminóze je také čerstvá pampelišková šťáva. Z pampelišky se připravuje i lahodný čaj – ve směsi s dalšími bylinkami je doporučován na žaludek, žlučník, játra a střeva. Trápí-li vás překyselení žaludku, pomůže pampeliškový kořen. Ten stačí posekat, nechat ve vodě přejít varem, vylouhovat a přecedit. Pije se vlažný, ideálně dvakrát denně po dvou šálcích.

pampeliška

Dětem jistě bude chutnat pampeliškový sirup

Do pampeliškového sirupu můžete přidat i další rostlinky, jako je třeba sedmikráska či hluchavka. Jako základní surovina se používají čerstvě natrhané pampeliškové květy. Důležité je zaměřit se na květy mladé, nepoškozené a z čistého prostředí. Před zpracováním se nemyjí, odstranili byste zdraví prospěšný pyl. Květy se umístí do většího hrnce, je možno přidat pokrájený citron a pomeranč a samozřejmě cukr, ideálně třtinový. Cukr se rozmíchá a rozpustí, směs se na čtvrt hodiny povaří a pak se nechá v chladu odstát. Druhý den se vše přecedí a znovu vaří až do dostatečné hustoty. Sirup ve sklenicích a zavíčkovaný vydrží dlouhou dobu. Můžete ho použít do čaje nebo chladných nápojů místo cukru, dá se i nakapat na lívance nebo chleba s máslem.

Nejznámějším výrobkem z pampelišek je med

Nejčastěji používaným výrobkem z pampelišek je pampeliškový med. Nejedná se sice o med v pravém slova smyslu, protože tento produkt nemá se včelami nic společného, ale dá se využít místo medu včelího. Má lahodnou chuť a léčivé účinky, například na nachlazení. Hledáte na pampeliškový med recept, který by zvládl každý?

Recept na pampeliškový med:

  • stačí 100 ks kvalitních pampeliškových květů z nezávadného prostředí
  • tři-čtvrtě litru vody
  • 1 kg cukru
  • půl lžičky kyseliny citronové nebo půlka citronu

Květy je potřeba zalít vroucí vodou a nechat jeden den louhovat. Pak se nálev přecedí a vaří s cukrem do zhoustnutí. Přidá se kyselina citronová a znovu povaří. Horky med se plní do skleniček, zavíčkuje a na několik minut obrátí dnem vzhůru. Pak se otočí zpět, nechá se vychladnout a uloží se pro další použití.

 

Přečtěte si i další články na téma bylinky:

 

 

Zdroj obrázků: www.pixabay.com

Zahrada
Pořizujete zahrádku? Na co dát pozor?

Zájem o zahrádkářství v posledních letech rapidně vzrostl. Objevují se i v okolí velkých měst. Pokud si plánujete rovněž nějakou pořídit, jistě vás zajímá, jakým způsobem tak lze učinit a na co dávat pozor. Koupě zahrady vám poskytuje několik zásadních výhod: jistotu vlastnictví a žádná omezení v podobě vnitřních předpisů. …

Zahrada
Vánoční zahrada: Jak na venkovní vánoční dekorace

Chtěli byste vdechnout vánoční atmosféru nejen interiéru, ale také své zahradě? Pojďte se mrknout, čím vším si ji můžete vyzdobit. Od světýlek až po jedlé ozdoby pro ptactvo. Venkovní vánoční dekorace nejsou vzhledově od těch interiérových nijak odlišné. Záleží hlavně na vašem vkusu. Není tak problém mít interiér i exteriér …

Zahrada
Připravte terasu na zimu a prodlužte si sezónu

S blížícím se příchodem zimy si jistě kladete otázku, jak co nejefektivněji a s vynaložením minimální námahy zazimovat terasu nebo pergolu. Pokud této práci věnujete dostatek péče i času, prodloužíte si sezónu užívání terasy a ta vám vydrží v perfektním stavu ještě dlouhou dobu. Přípravu na zimu nepodceňte, připravte si potřebné pomůcky a …