
Pokud byste hledali zeleninu, která plodí po celou sezónu, má velké množství postupně dozrávajících plodů, v kuchyni ji lze využít více způsoby a její pěstování zvládne i začátečník, určitě zvolte cuketu. Tato letní tykev patří k nejvděčnějším rostlinám, dokáže vám dodat základ mnoha lehkých obědů i večeří po celé léto. Navíc je i dekorativní, plody mají různé tvary, většinou jsou podélné nebo kulovité. Barvy se pohybují od sytě zelené přes proužkovanou až k výrazně žluté. Sazenice cuket lze zakoupit na trhu nebo ve specializované prodejně, můžete se však rozhodnout i pro pěstování cukety ze semen.
S pěstováním cukety můžete začít od semínka
Chcete-li si vypěstovat vlastní sazenice, vyplatí se předpěstování ve skleníku, pařeništi nebo doma za oknem. Pozor na dostatečně velké nádoby, měly by mít alespoň 10 cm v průměru, aby kořínky netrpěly nedostatkem prostoru. Klíčení lze urychlit namočením před výsadbou. Vysévat semena nebo vysazovat sazenice se vyplatí až kolem poloviny května. Půdu je možno prohřát pokrytím černou netkanou textilií. Stanoviště by mělo být chráněné a slunečné, půda dostatečně prohnojená, ideálně kompostem. Pokud se jedná o cukety, které se pnou, je dobré poskytnout jim patřičnou oporu. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami je ideální od 50 do 100 cm jednotlivě nebo po dvou až třech semínkách při pěstování cukety ze semen, po vyklíčení se nechá pouze nejsilnější rostlina.
Nenáročná péče zajistí skvělou úrodu
Po výsadbě je potřeba dbát pouze o pravidelnou zálivku, ideální je dešťová nebo alespoň odstátá voda. Prospěšné je také mulčování organickým materiálem, pozor však na krčky rostlin, ty by měly zůstat odkryté. I hnojení podpoří zdárný růst, nejlepší volbou jsou organická hnojiva s vyšším obsahem draslíku. Vhodné je i ošetření proti okurkové plísni, která napadá cukety především za sucha a horka. Pokud již k napadení došlo a na listech se nachází šedý povlak, je nutné napadené listy odstranit. Ošetření se provádí fungicidy nebo organickými látkami pomocí postřikovače. Pozor na mšice, které roznášejí závažnější onemocnění, při kterém se musí celé rostliny odstranit. Když se začnou tvořit plody, je nutné zálivku kontrolovat ještě více, plody pak podkládat suchým materiálem jako je sláma nebo piliny, aby neležely na vlhké zemi a nezplesnivěly.
Cukety se sklízí po celou sezónu
Oceňovanou vlastností cuket je jejich postupné dozrávání, takže můžete mít stále čerstvé plody od časného léta až do podzimu. Je potřeba hlídat tu správnou velikost cuket. Snažte se sklízet plody maximálně do 20 cm, jsou křupavější a mají mnohem lepší chuť. Navíc pak rostlina více plodí, protože cukety neuzrály a rostlina se snaží zajistit semena, takže vytváří stále nové plody. Při sklízení je nutno postupovat opatrně, na listech stoncích cuket se nacházejí velmi tuhé chlupy nebo dokonce ostny. Vhodné je vzít si na sebe oblečení s dlouhým rukávem a také rukavice. Budete potřebovat ostrý nůž, nezapomeňte nechat delší stopku, cukety pak déle vydrží. Z cuket se můžete radovat až do doby, kdy teplota klesne pod 4 stupně Celsia. Plody pak již nemají dobrou chuť rychle se zkazí.
Cuketa – a co s ní dělat?
Plody cuket mají široké uplatnění v studené i teplé kuchyni. Zvláště menší mladé cukety lze použít i bez další úpravy do zeleninových salátů, obecně se plody dají smažit, fritovat, dusit, vařit i zapékat. V žádné kuchyni by neměla chybět, má totiž řadu nesporných výhod, k nimž patří
- příznivá cena
- nízká kalorická hodnota
- vysoký obsah minerálů
- karoten a hořčík ve slupce
- příznivé zdravotní účinky na ledviny, trávicí ústrojí, srdce
- pomáhá při léčbě onemocnění jako je cukrovka, dna nebo revma
- účinkuje i proti rakovině
Protože cuketa patří k tykvovitým rostlinám, lze ji upravovat podobně jako tykve, dýně či patisony. V každé rodině mají své recepty, co a jak z cukety připravit.
Jak se cuketa připravuje?
Cukety se smaží nejčastěji v klasickém těstíčku či trojobalu. Před smažením se vždy loupe. Na zapékání se používá větší cuketa. Ta se půlí a vydlabává, poté se plní. Dužinu lze přidat do náplně nebo dále použít. Při dušení se cuketa nakrájí na kousky nebo kolečka, posolí se, nechá odpočinout a osuší se. Starší semena je možné opražit a využít jako pochoutku. Oblíbené jsou také cuketové polévky, slané moučníky, nákypy nebo sladká cuketová buchta.
Recept na cuketové řezy:
- připravte si vymazaný a vysypaný pekáč nebo použijte pečící papír
- utřete 3 vejce s 10 dkg moučkového cukru
- přidejte 10 dkg tuku
- 1 vanilkový cukr
- 15 dkg polohrubé mouky
- lžíci kakaa
- polovinu prášku do pečiva
- důkladně promíchejte a přidejte 10 dkg nastrouhané cukety a 5 lžic nasekaných ořechů
- můžete přidat několik lžic mléka a opět důkladně promíchat
- Těsto pak nalejte do pekáče a v předem vyhřáté troubě upečte.
Podávejte promazané marmeládou nebo s čokoládovou polevou, řezy jsou však výborné i samotné. Dobrou chuť.
Přečtěte si i další články o pěstování zeleniny:
- Jak si poradit s plísní na rajčatech
- Vypěstovat si vlastní rajčata zvládne každý zájemce
- Plánujete pěstování a výsev paprik?
Zdroj obrázků: www.pixabay.com