
Čerstvé bylinky přímo v kuchyni uvítá jak každý kuchař, tak příznivec zdravého životného stylu. Přírodní vůně, přirozená chuť pokrmů a požitek, který si lze při dochucení čerstvými ingrediencemi plně vychutnat, to je něco, po čem touží každý gurmán. Navíc bylinky v kuchyni mohou být i zelenou ozdobou, která bude pozitivně působit na majitelovu psychiku. Pěstovat je lze nejen na zahradním záhonku, ale i jednoduše v truhlíku nebo květináči za oknem. Stačí jen vědět, které bylinky si vybrat a jak o ně pečovat. Pokud mají tyto rostlinky vhodné podmínky, můžete si výhod čerstvých bylinek užívat po celý rok.
Úspěch začíná u sazenic
Založení bylinkové zahrádky začíná pořízením kvalitních sazenic. Ty je možno již vzrostlé zakoupit ve většině supermarketů, většinou se však jedná o rostliny, které jsou rychle vypěstované a během přepravy a pobytu v obchodě nemívají náležitou péči, takže často zasychají a odumírají. Mnohem lepší volbou jsou rostliny zakoupené v zahradnictví nebo vlastní výpěstky ze semen. Semena se vysévají přímo do nádoby a substrátu, ve kterých pak dále porostou. Vzhledem k potřebě prostoru pro růst se doporučuje řídký výsev. Pokud budete chtít truhlíky s bylinkami přesunovat na venkovní parapet, počkejte na dostatečné teplo, většinou bývá vhodný čas v květnu.
Vytvořte bylinkám ideální podmínky
Hlavním požadavkem většiny bylinek je plný sluneční svit, jinak by nemohly získat správné silné aroma. Ideální je tedy umístění na okenním parapetu nebo za oknem. Zde mají i dostatečné teplo. Pozor na průvan – ten by mohl růst bylinek zastavit a sazenice by začaly chřadnout. Také okna orientovaná na jih nejsou vhodná, rostliny by se mohly spálit. Jednotlivé druhy kombinujte s rozmyslem, nesázejte dohromady odlišné velikosti. Pozor na požadavky jednotlivých bylinek – například bylinky z oblasti Středomoří vyžadují sušší půdu, jiné rostliny naopak vydatnou zálivku.
Příprava truhlíku nebo květináče
Vybrali jste si květináč nebo truhlík, jehož vzhled vám plně vyhovuje? To však pro vaše bylinky není to nejpodstatnější. Důležitá je správně provedená drenáž. Nádoba musí mít dostatek otvorů pro odtok vody a tyto otvory je potřeba překrýt ideálně keramickými střepinami a směsí štěrkopísků a pak zasypat substrátem do výše asi 1,5 cm pod horním okrajem. Je také možno nasypat keramzit do misky pod truhlíkem nebo květináčem, tato vrstva zamezí převlhčení a uhnívání kořenového systému.
Jak o čerstvé bylinky dále pečovat
Bylinkám pěstovaným a oknem zajistěte dostatek prostoru, slunečního svitu i vláhy. Přílišné zalévání jim však může uškodit, převážná část bylinek pěstovaných za okny patří k suchomilným rostlinám. Nejste-li si zálivkou jisti, pořiďte svým bylinkám samozavlažovací květináče. Teplotu udržujte mezi 10 – 20 stupni a rostlinky nezapomínejte pravidelně rosit. Teplota by se neměla příliš měnit, okno tedy neotvírejte a nevětrejte, když venku fouká. Květináče s bylinkami také neumisťujte příliš blízko u sebe, aby měly dost vzduchu a nestínily si. Zálivka musí být pravidelná, četnost se řídí teplotou a vlhkostí vzduchu. Některým bylinkám velmi prospěje rosení. Jednoleté bylinky vyžadují jen minimální hnojení, většinou stačí jen obnovit zeminu.
Které bylinky jsou vhodné pro pěstování za oknem
Pro začátek jsou vhodné základní druhy bylinek používaných jako koření. Těm stačí květináče nebo truhlíky za okny, popřípadě na terase nebo balkonu. Nejjednodušší je pěstování petržele, pažitky nebo majoránky, náročné nejsou ani kopr, máta, rozmarýn, tymián, saturejka, kerblík nebo bazalka. Pažitka potřebuje hodně zeminy, takřka žádné zvláštní nároky nemá kopr, zálivku a méně světla uvítají máta a kerblík, saturejka vyžaduje nižší teploty. Na koriandr budete muset pořídit speciální květináč. Kuchyňskou přípravu jídel obohatí i levandule, citronová tráva, meduňka, šalvěj nebo estragon. Vlastní bylinky čerstvě utržené a zpracované dokážou z vašich jídel udělat opravdové lahůdky.